Povratnici i Fočaci iz drugih gradova iftarili u Aladža džamiji

Nakon što je to prije nekoliko dana učinila u banjalučkoj Ferhadiji, Turska agencija za razvoj i saradnju (TIKA) večeras je organizirala iftar i u fočanskoj Aladža džamiji, još jednom biseru osmanske arhitekture u Bosni i Hercegovini

BiH 20.04.2022, 09:13 20.04.2022, 09:56
Povratnici i Fočaci iz drugih gradova iftarili u Aladža džamiji
© AA

Nakon što je to prije nekoliko dana učinila u banjalučkoj Ferhadiji, Turska agencija za razvoj i saradnju (TIKA) sinoć je organizirala iftar i u fočanskoj Aladža džamiji, još jednom biseru osmanske arhitekture u Bosni i Hercegovini. Iftaru u kompleksu Aladže, Hasan Nazirove ili Šarene džamije u Foči prisustvovali su povratnici, ali i Fočaci iz drugih gradova, posebno Sarajeva. 

- Ovdje smo u Foči kako bismo iftarili sa našom braćom muslimanima. Nalazimo se u Aladža džamiji i otprilike za stotinjak osoba je ovdje iftar. Pozvali smo muslimane koji žive ovdje, a svakako pripadnike drugih vjeroispovijesti da budu s nama. TIKA je organizovala i jedan iftar u Banja Luci na otvorenom za 150 osoba, gdje smo imali jednu tradicionalnu, bosansku iftarsku sofru. TIKA je tokom ramazana podržala i podjelu prehrambeno – higijenskih humanitarnih paketa za porodice u stanju potrebe. Ukupno 900 porodica je u pitanju u gradovima Srebrenica, Foča, Banja Luka, Glamoč, Pale, Busovača, Žepče, Zvornik i Prijedor. Želim naglasiti da je TIKA u okviru svojih ramazanskih aktivnosti u 92 zemlje širom svijeta, na neki način, dospjela do skoro milion osoba. Trudimo se da u skladu sa duhom ramazana podijelimo sa drugima ono što posjedujemo, budemo sa onima kojima je pomoć potrebna, rekao je Muhammed Unal, koordinator TIKA-e za BiH.

Imam Aladža džamije Miralem efendija Hodžić kaže da su Fočaci presretni što su prevazišli pandemijsko vrijeme, što su sve džamije sada otvorene pa namaze obavljaju u njima, piše AA. 

- Posebno nas raduje što se iftari, koji se u kompleksu Aladže pripremaju, distribuiraju preko naših imama i naših džematlije u ostale džemate na području MIZ Foča. Raduje nas i svaka posjeta. Svako ko nije Fočak je dobro došao. Fočaci su prvenstveno dobro došli, ali i oni koji nisu Fočaci dolaze da vide kakva je Aladža, da zajedno s nama obave namaz i dolaze na iftare. Imali smo načelnika Ilidže, imaćemo i načelnika opštine Novi Grad i mnoge druge goste i naravno da to ulije snagu prvenstveno ljudima koji žive ovdje i da im podstrek da budu još bolji. Direktor TIKA-e zavređuje posebnu pažnju jer su oni jedni od rijetkih koji su posebno pomogli izgradnju Careve džamije ili džamije sultana Bajazida Velije Drugog. Mi smo im zahvalni zbog toga i zahvalni smo što su noćas baš odabrali Foču da budu s nama na ovom iftaru, istakao je Hodžić.

komentari (0)