Preminuo Dževad Karahasan, istaknuti bh.književnik i akademik

Autor je brojnih knjiga, eseja, drama... Za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima, a jedna od najznačajnijih je Goetheova nagrada za književnost, koja nosi ime po najsvestranijem njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu

BiH 19.05.2023, 16:43 19.05.2023, 18:52
Preminuo Dževad Karahasan, istaknuti bh.književnik i akademik
© AA

 Istaknuti bosanskohercegovački književnik i akademik Dževad Karahasan preminuo je u petak u 70. godini. 

Karahasan je već dvije godine vodio bitku s teškom bolešću, koju je danas, nažalost, izgubio, piše AA. 

- Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih evropskih autora, je preminuo. Kako je saopćila njegova porodica, preminuo je u 70. godini”, objavio je njemački “Kleine Zeitung”, a od Karahasana se na društvenim mrežama opraštaju njegove brojne kolege i prijatelji.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Autor je brojnih knjiga, eseja, drama... Za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima, a jedna od najznačajnijih je Goetheova nagrada za književnost, koja nosi ime po najsvestranijem njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu.

Rat u Bosni i Hercegovini 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Predavao je na nekoliko europskih univerziteta kao gostujući profesor. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra te učestvovao kao pozorišni reditelj.

komentari (0)