Proglas Rijaseta IZ BiH svim vjernicima o pomoći nastradalima u zemljotresima

- Pozivamo sve muslimane i muslimanke da iz svojih kućnih zaliha odvoje barem jedno ćebe i, ukoliko posjeduju, grijalicu, te da ih dostave u džematske i džamijske prostorije, navodi se u proglasu

BiH 10.02.2023, 15:38
Proglas Rijaseta IZ BiH svim vjernicima o pomoći nastradalima u zemljotresima
© AA

 Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u petak je uputila proglas muslimanima u toj zemlji u kojem poziva na prikupljanje pomoći stradalim u zemljotresima u Turkiye i Siriji, prenosi Anadolija.

- Pozivamo sve muslimane i muslimanke da iz svojih kućnih zaliha odvoje barem jedno ćebe i, ukoliko posjeduju, grijalicu, te da ih dostave u džematske i džamijske prostorije, navodi se u proglasu, prenijela je MINA.

Također, građani mogu dostaviti i sljedeće stvari (nekorištene): ženski i muški unutrašnji veš i čarape, žensku i mušku obuću, ženske i muške termalne dukserice i jakne i ženske i muške termalne helanke, majice, kabanice i pončo.

Također, moguće je donirati i krevet, jorgan, deke, posteljinu, vreće za spavanje, konzerviranu hranu, pelene, hranu za bebe i higijenske setove za žene.

Na listi potrebnih materijala unesrećenom stanovništvu Turkiye i Sirije su i električne grijalice, grijalice na plin, plinske boce, peći na drva i ugalj, mobilne montažne kuće i kuhinje, mobilne pećnice, mobilni toaleti i kupatila, te eksterne baterije i materijali za noćnu rasvjetu/fenjeri.

Ukoliko je moguće organizovati, pozivaju se fizička i pravna lica da na raspolaganje stave i građevinske mašine koje se mogu koristiti za uklanjanje otpada, opremu za spašavanje (mašine za probijanje betona i bušilice), te agregate/generatore.

Rijaset nalaže svim medžlisima i džematskim odborima da prikupljene stvari uskladište i dostave ih do sabirnih centara koji će im biti naznačeni u medžlisima ili džematima.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini moli i sve dobavljače i proizvođače šatora u Bosni i Herecgovini da kontaktiraju Rijaset Islamske zajednice na telefon broj: 033 289 700 ili putem e-mail adresa: pisarnica@rijaset.ba ili uredzadrustvenubrigu@rijaset.ba, kaže se u proglasu.

komentari (0)