Protesti u Goraždu zbog hapšenja Vranja u Srbiji

Od pravosuđa Srbije očekuju da prekine progon branilaca Bosne i Hercegovine, a od kantonalnih organa vlasti da pri MUP-u organizuju odsjek za istraživanje ratnih zločina...

BiH 17.09.2021, 15:27 17.09.2021, 15:31
Protesti u Goraždu zbog hapšenja Vranja u Srbiji
© AA

Nakon što je prije nekoliko dana na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije uhapšen Edin Vranj, Komisija za boračka pitanja Gradskog vijeća Goražda, u saradnji s boračkim udruženjima iz ovog grada, organizovala je proteste. 

Sa skupa koji je danas održan na Trgu branilaca Goražda upućen je zahtjev pravosudnim organima Bosne i Hercegovine da konačno procesuira odgovorne za ratne zločine nad stanovnicima Goražda, jer do danas, zbog troipogodišnje opsade grada u kojem je ubijeno više od 2.000 civila, a među njima i više od 150 djece, niko nije odgovarao.

Okupljenima su se obratili Aida Obuća, premijerka Bosanko-podrinjskog kantona Goražde, Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda, Džebrail Bajramović, predsjednik Komisije i Abduselam Sijerčić, jedan od ratnih komandanata i predstavnik koordinacije boračkih udruženja.

Sa skupa je zatražena i smjena glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, javlja AA. 

Od pravosuđa Srbije očekuju da prekine progon branilaca Bosne i Hercegovine, a od kantonalnih organa vlasti da pri MUP-u organizuju odsjek za istraživanje ratnih zločina.

Ako današnji zahtjevi ne budu ispunjeni, protestni skupovi su najavljeni i ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Ambasade Srbije u Sarajevu.

komentari (0)