RAMAZAN U MOM SOKAKU: Tradicionalno jelo topa

BiH 09.05.2021, 11:55 10.05.2021, 10:34
RAMAZAN U MOM SOKAKU: Tradicionalno jelo topa

Kada nastupi najsvetiji mjesec za muslimane - ramazan, vjernici širom svijeta se raduju, i trude da na najljepši mogući način dočekaju ali i provedu ovaj mjesec. Poseban sam po sebi, uvijek rado dočekan gost, ima i neke svoje male, neizostavne posebnosti. Mnoga jela krase ramazanske sofre, ali jedna od ovih malih posebnosti, osim ramazanskog somuna, je i tradicionalno jelo TOPA.

Tradicionalno jelo TOPA, pravi se i u drugim gradovima u Bosni I Hercegovini. Ali, najviše je specifična za Sarajevo pa se može reći da je jedan od ramazanskih simbola glavnog grada.

Nakon hurme i vode slijedi topa, bez koje mnogi postači ne mogu zamisliti iftarsku sofru. Smatra se da je ovo jelo dobilo naziv baš zbog postupka pripreme koji podrazumijeva topljenje putera, mliječnih proizvoda i jaja. Svi sastojci treba da se tope na laganoj vatri. Puter, kajmak, više vrsta sira su osnovni sastojci tope.

komentari (0)