Ramiz Salkić: Pravda je spora, ali dostižna za ustrajne u borbi

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine...

BiH 05.06.2021, 11:00 05.06.2021, 15:04
Ramiz Salkić: Pravda je spora, ali dostižna za ustrajne u borbi
© Facebook

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić pozdravio je uklanjanje bespravno izgrađene crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju, koje je počelo u subotu rano ujutro.

Salkić je u izjavi za AA poručio kako istinu treba govoriti i za pravdu se boriti.

- Pravda je spora, ali dostižna za one ustrajne u borbi. Jednog dana, ovako će biti srušen svaki oblik diskriminacije i nepravde prema našem narodu u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine, istakao je Salkić.

Dodao je kako je potrebno nastaviti govoriti istinu, tražiti pravdu i na tom putu nikada ne odustajati.

- Teško je bilo, sada je teško, a bit će teško i u budućnosti, ali slast pobjede pravde nad nepravdom nema svoju cijenu. Neka je mubarek pravda porodici Orlović, istakao je Salkić.

Informaciju o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović, na svom Facebook profilu potvrdio Rusmir Karkin, advokat koji zastupa porodicu.

Karkin je podijelio i fotografije na kojima se mogu vidjeti radne mašine u dvorištu Fate Orlović.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti ranije odluke kojima je naloženo uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju, mjestu koje pripada bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. 

Sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

komentari (0)