Rudari proveli noć pred Vladom FBiH: Nastavljaju sa protestima

Na protestu su se okupili rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, "Abid Lolić" i Gračanica

BiH 24.11.2021, 09:32 24.11.2021, 09:35
Rudari proveli noć pred Vladom FBiH: Nastavljaju sa protestima
© AA

Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, nastavljaju proteste ispred zgrade Vlade FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim položajem. 

Rudari su se okupili u utorak prijepodne kako bi iskazali nezadovoljstvo pravilnicima o platama i radnom učinku te traže utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u entitetu Federacija BiH. S obzirom da im tokom jučerašnjeg dana nisu ispunjeni zahtjevi, rudari su dočekali jutro na otvorenom ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom noći su zapalili vatru na otvorenom te poručili da će ostati tu dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. Danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti s ciljem iznalaženja zajedničkih rješenja.

Sinoć je federalni premijer Fadil Novalić zakazao hitan sastanak u Vladi Federacije BiH te je formiran pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara.

Više stotina radnika sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, okupili su se jučer u Sarajevu na protestu.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade entiteta FBiH zatražili su stavljanje van snage sporne pravilnike o platama i radnom učinku te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu tog javnog preduzeća.

Rudari takođe traže i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 konvertibilnih maraka (KM) u rudarstvu u FBiH, javlja AA. 

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, istakli su ranije da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Na protestu su se okupili rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, "Abid Lolić" i Gračanica.

komentari (0)