Sarajevska Vijećnica u bojama turske zastave, na Baščaršiji prikazan film o svjedočenjima bh. studenata

U isto vrijeme povodom 15. jula obilježavanja šeste godišnjice od pokušaja puča u Republici Turkiye, sarajevska Vijećnica osvijetljena je bojama turske zastave. 

BiH 15.07.2022, 22:46 15.07.2022, 23:03
Sarajevska Vijećnica u bojama turske zastave, na Baščaršiji prikazan film o svjedočenjima bh. studenata
© Balkan News/Yunus Demirbaş

Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena bojama zastave Republike Turkiye u povodu obilježavanja šeste godišnjice pokušaja puča 15. jula 2016. godine, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO. 

Među okupljenim ispred Vijećnice bio je i ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin te brojni predstavnici ambasade, turskih institucija i građani.

U Turkiye i u brojnim državama u svijetu danas su održani prigodni programi u povodu godišnjice pokušaja puča u Turkiye.

U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama Balkana, također je brojnim aktivnostima i sadržajima odata počast šehidima koji su dali živote u noći 15. jula 2016.

Također, povodom obilježavanja šeste godišnjice pokušaja puča 15. jula 2016. u Turkiye, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, na platou ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu na velikom ekranu prikazan je kratki film sa insertima događaja iz noći 15. jula. 

Na ekranu, koji je postavljen u saradnji Unije internacionalnih demokrata (UIDBiH) i Bh. asocijacije turskih alumnija (TUMED), prikazan je kratki film pod nazivom "Bio sam tamo", koji prikazuje potresna svjedočenja bh. studenata koji su bili u Turkiye u noći 15. jula 2016., kada je teroristička organizacija Fethullaha Gulena (FETO) pokušala izvršiti državni udar, piše AA. 

Događaju je prisustvovao i ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, kao i studenti koji su govorili u filmu. Upriličeno je i zajedničko fotografiranje.

Dramatične snimke dešvanja iz noći pokušaja puča, kada je ubijena 251, a ranjene 2.734 osobe, imali su priliku vidjeti i građani Sarajeva, kao i brojni turisti koji borave u posjeti glavnom gradu BiH.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye do kojeg je došlo u noći 15. jula 2016. godine, na današnji dan prije šest godina.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

komentari (0)