Sastanak rukovodstva Parlamenta BiH sa Kurtulmusom: Odnosi BiH i Turske čvrsti i stabilni

Turkiye u Bosni i Hercegovini ima nekoliko značajnih investicija, ali bismo voljeli da ih bude više, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemal Ademović

BiH 03.11.2023, 13:09 06.11.2023, 11:58
Sastanak rukovodstva Parlamenta BiH sa Kurtulmusom: Odnosi BiH i Turske čvrsti i stabilni
© AA

 Odnos Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye je čvrst i stabilan i ima potencijala da se poboljša u mnogim poljima, poručeno je danas u Sarajevu nakon sastanka članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turkiye Numanom Kurtulmusom.

Marinko Čavara (HDZ), predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rekao je da su razgovarali o svemu što je urađeno u proteklom periodu u prijateljskim odnosima dvije zemlje.

"Odnosima koji su izgrađeni na jednoj zavidnoj razini, potvrđeni sa mnogobrojnim sporazumima i potpisanim memorandumima, kao i to da smo u teškim trenucima i za jednu i drugu zemlju, usljed prirodnih nesreća, pomagali jedni drugima, čime smo potvrdili naš prijateljski odnos. Ovo je bila prilika i da čujemo stavove Republike Turske koja ima veoma značajnu geostratešku ulogu u cijelom svijetu. Da čujemo ono što je želja Republike Turske koja se podudara sa željom Bosne i Hercegovine, a to je da se osigura mir gdje god je to neophodno i da tražimo modalitete kako da više nigdje ne počne bilo kakav sukob jer svaki život je prevažan", istakao je Čavara.

Zahvalio je Republici Turkiye što se prema Bosni i Hercegovini odnosi sa stavom da se ne želi miješati u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, ali da podržava evropski i NATO put Bosne i Hercegovine.

"I da podržava njen ustroj uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dogovorili smo da dalje nastavimo i parlamentarnu saradnju. U ovim trenucima svjetskih odnosa u kojima zasigurno imamo i krizu funkcionisanja svjetskih organizacija, krizu funkcionisanja održavanja mira, ali isto tako vjerujem da u svim tim krizama možemo jačati naše odnose, saradnju, jer koliko smo vidjeli na našem sastanku, u puno pitanja se slažemo, i kako tražiti rješenja na partnerskim odnosima", dodao je Čavara.

O odnosima dvije zemlje govorio je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemal Ademović, piše AA. 

"Naši razgovori su bili prijateljski i otvoreni, odnos između dvije države je čvrst i stabilan, ima potencijala da se poboljša u mnogim poljima. Naši politički odnosi, kao i ekonomski idu uzlaznom putanjom. Bosna i Hercegovina ima najviše potpisanih i ratificiranih sporazuma sa Republikom Turskom u odnosu na bilo koju drugu zemlju", rekao je Ademović.

Podsjetio je da je u posljednje vrijeme potpisano nekoliko važnih sporazuma među kojima je i Sporazum o slobodnoj trgovini.

"Turska u Bosni i Hercegovini ima nekoliko značajnih investicija, ali bismo voljeli da ih bude više. Naš vanjskotrgovinski deficit sa Turskom je velik, volio bih da umjesto 20 posto pokrivenosti uvoza izvozom, iz Bosne i Hercegovine krene što više proizvoda naše domaće proizvodnje ka Turskoj", pojasnio je Ademović.

Pozvao je nadležna ministarstva Bosne i Hercegovine, kao i privrednike iz cijele Bosne i Hercegovine, da iskoriste mehanizme koje imamo u saradnji sa Turkiye i povećaju svoje izvozne kapacitete.

"Na političkom i sigurnosnom planu, nastavit ćemo da jačamo naše veze sa Turskom, jer u njoj imamo iskrenog prijatelja. Sa pažnjom pratimo sve što se dešava u svijetu i gradimo zajednički odnos, ne samo sa Turskom nego i sa drugim zemljama koje su privržene pravdi i koje su opredijeljene za vladavinu prava. Svijetom treba da vlada mir, a mir se postiže dijalogom. Mi smo to najbolje naučili u Bosni i Hercegovini i zato danas cijenimo i volimo naš mir i učinit ćemo sve da ga sačuvamo. Neka zavlada mir u svijetu gdje god je on ugrožen", rekao je Ademović.

komentari (0)