SDA poziva na sankcije zbog separatističkih prijetnji Dodika

Iz SDA pozvali su međunarodnu zajednicu da odustane od "neodgovorne, kratkovide i kukavičke politike"

BiH 10.04.2023, 14:34 12.04.2023, 09:17
SDA poziva na sankcije zbog separatističkih prijetnji Dodika
© SDA

Stranka demokratske akcije navodi da su posljednje separatističke prijetnje posljednji alarm za bh. pravosuđe i međunarodnu zajednicu. 

- Njegovo provokativno negiranje genocida i otvoreno najavljivanje secesije direktna je posljedica slabosti i dvostrukih aršina međunarodne zajednice, koja žmiri na secesionističku politiku vlasti RS-a i kontinuirano obespravljivanje Bošnjaka koji žive u tom entitetu, dok istovremeno trenira strogoću prema bošnjačkim predstavnicima. Umjesto da vrše svoj mandat i iskoriste ovlasti i zaustave Dodika, dio država članica PIC-a i OHR te ovlasti koristi za pokušaje disciplinovanja onih Bošnjaka koji se suprostavljaju secesionističkim politikama, naveli su u saopćenju SDA

Iz SDA pozvali su međunarodnu zajednicu da odustane od "neodgovorne, kratkovide i kukavičke politike". 

-  Krajnje je vrijeme da bosanskohercegovačko pravosuđe sankcioniše secesioniste zbog upornih i direktnih prijetnji rušenjem ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine. Dalje ignorisanje ovakvih otvorenih prijetnji i tolerisanje aparthejda u kojem žive Bošnjaci u entitetu RS, ali i neravnopravnosti koja im se pokušava nametnuti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, sasvim sigurno će se odraziti na odnose u BiH i stabilnost u cijelom regionu, navodi se u saopćenju. 

komentari (0)