Sigurnosni izazovi u Federaciji BiH: Djelovanja ekstremističkih desničarskih grupa ima uticaj u BiH i regionu

Dragan Mioković, predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, podsjetio je da je tema današnje konferencije "Sigurnosni izazovi u Federaciji BiH", sa akcentom na djelovanje ekstremističkih desničarskih grupa u Bosni i Hercegovini.

BiH 23.10.2023, 11:12 23.10.2023, 11:33
Sigurnosni izazovi u Federaciji BiH: Djelovanja ekstremističkih desničarskih grupa ima uticaj u BiH i regionu
© AA

Migrantska kriza je i dalje na vrhu liste izazova kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji i Evropi, poručeno je sa današnje tematske sjednice "Sigurnosni izazovi u Federaciji BiH" koju je organizavala Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uz saradnju i podršku Međunarodnog republikanskog instituta IRI u Bosni i Hercegovini. 

Dragan Mioković, predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, podsjetio je da je tema današnje konferencije "Sigurnosni izazovi u Federaciji BiH", sa akcentom na djelovanje ekstremističkih desničarskih grupa u Bosni i Hercegovini.

"Procijenili smo, tu mislim na Komisiju za sigurnost, da eho djelovanja ovih ekstremističkih desničarskih grupa ima itekako uticaja na neželjena dešavanja ne samo u Bosni i Hercegovini nego u regionu. Tu akcentiram događaje kakav je bio u Beogradu i određena krivična djela u kojima su žrtve bile žene. Mi ćemo se kroz panele ove konferencije dodirnuti tih tema", pojasnio je Mioković.

Naveo je da Komisija za sigurnost Predstavničkog doma, između ostalog, po svojoj nadležnosti ima i praćenje rada Federalne uprave policije. Periodično dobijaju izvještaje ne samo Federalne uprave policije nego svih kantona na području Federacije Bosne i Hercegovine, piše AA. 

"Na osnovu ovih pokazatelja, mogu reći da je stanje sigurnosti u Federaciji BiH zadovoljavajuće. S druge strane, percepcija stanja sigurnosti u očima građana Federacije BiH nije takva, odnosno, značajno je lošija od onoga kako to pokazuju objektivni pokazatelji. I to je svakako nešto na čemu trebaju poraditi i politika, ali i policijske agencije u Federaciji BiH jer takva percepcija doprinosi pogoršanju stanja sigurnosti", izjavio je Mioković.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u saradnji s policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te Službom za poslove sa strancima BiH i Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli združenu kriminalističko-taktičku radnju racija, na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj.

U raciji je angažovano oko 300 policijskih službenika iz naprijed navedenih policijskih tijela.

"Bez namjere da komentarišem operativne aktivnosti policijskih snaga ili agencija u Bosni i Hercegovini, konkretno mislim da aktivnost koju sprovodi SIPA, reći ću samo da boravak stranih državljana koji uz sebe nemaju ni identifikaciona dokumenta, a njihov broj se mjeri u stotinama, na području koje u sigurnosnom smislu kontrolišete, uvijek je rizik. To apsolutno ne podrazumijeva bilo kakvu vrstu animoziteta, mržnje ili bilo čega drugog što prema toj populaciji iskazuju čak i visoki dužnosnici nekih nama susjednih država. Da, ti ljudi predstavljaju sigurnosni rizik", dodao je Mioković.

Borislav Spasojević, direktor ureda Međunarodnog republikanskog instituta za Bosnu i Hercegovinu, podsjetio je da Institut dugi niz godina radi na problematici izazova kako u Bosni i Hercegovini tako i u ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana.

"Radimo na projektu koji pokušava da kroz programske aktivnosti adresira sigurnosne probleme u regionu. Govorimo o migrantskoj krizi, radu i postojanju krajnje desnih grupa", kazao je Spasojević.

Dotakao se i najvećih prijetnji za sigurnost u Bosni i Hercegovini regiji.

"Ako govorimo o regiji, vjerujem da prelivanje rata u Ukrajini, trenutna kriza između Izraela i Palestine, sigurno ima indikacije na ono što se dešava kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom Evrope. Vjerujem da je za naše građane u regionu, migrantska kriza broj jedan u smislu nekih izazova. To nije lako riješiti i neće se riješiti preko noći, to zahtijeva prekograničnu saradnju svih zemalja u regiji i jako dobru koordinaciju sa Evropskom unijom", dodao je Spasojević.

komentari (0)