Sutra počinje tradicionalna manifestacija "Noć tursko-bosanskog prijateljstva": Zvijezde Mustafa Ceceli i Orhan Cakmak u Mostaru

Osvrnuvši se i na ovogodišnji program manifestacije, Cakmak je pojasnio kako je riječ o vrlo bogatom dvodnevnom programu. Svakako najviše pažnje privlači nastup turskog pjevača i zvijezde Mustafe Cecelija, 30. jula, na platou ispod Starog mosta u Mostaru...

BiH 29.07.2021, 08:56 29.07.2021, 09:12
Sutra počinje tradicionalna manifestacija "Noć tursko-bosanskog prijateljstva": Zvijezde Mustafa Ceceli i Orhan Cakmak  u Mostaru
© AA

Tradicionalna manifestacija “Noć tursko-bosanskog prijateljstva“ bit će upriličina 30. i 31 jula u Mostaru, a sutra će nastupiti turski pjevač Orhan Cakmak, kao i turska zvijezda Mustafa Ceceli.

Riječ je o manifestaciji koja se već 10 godina održava u gradovima širom Bosne i Hercegovine, a čiji je organizator Platforma bosansko-turskog prijateljstva. Koncerti sa bogatim kulturno-umjetničkim programom nazvani "Noć tursko-bosanskog prijateljstva“ ranije su održani i u Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Goraždu, Visokom i Sarajevu.

Orhan Cakmak, turski pjevač koji je i predsjednik Platforme bosansko-turskog prijateljstva rekao je u razgovoru za AA kako Platforma već duži niz godina realizuje brojne aktivnosti na području Bosne i Hercegovine, među kojima je i "Noć tursko-bosanskog prijateljstva“.

- Vrlo smo sretni i uzbuđeni jer s pravom možemo kazati da organizujemo jednu manifestaciju koja je zaista postala tradicionalna. Posebno smo sretni što je ove godine domaćin Mostar, koji je za nas veoma poseban grad, naveo je Cakmak.

Podvukao je kako je cilj manifestacije jačanje bratskih i prijateljskih veza između građana BiH i Turske, odnosno predstavljanje kultura obje zemlje.

- Našim aktivnostima u posljednjih 10 godina prisustvovalo je oko 300.000 ljudi, što je sa aspekta broja stanovnika BiH, zasigurno ozbiljna brojka. Dakle, ostvarili smo kontakt s 300.000 ljudi i predstavili smo naše kulture. To je za nas veliki uspjeh, poručio je Cakmak.

Osvrnuvši se i na ovogodišnji program manifestacije, Cakmak je pojasnio kako je riječ o vrlo bogatom dvodnevnom programu. Svakako najviše pažnje privlači nastup turskog pjevača i zvijezde Mustafe Cecelija, 30. jula, na platou ispod Starog mosta u Mostaru.

Prisutni će svakako imati priliku uživati i u pjesmama Orhana Cakmaka, koji je također vrlo poznat domaćoj publici, a tu su i domaći izvođači Salem Sihirlić i Adnan Delić.

U okviru dvodnevnog programa u Mostaru, osim koncerta, 30. i 31. jula Mostarci će imati priliku uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu. Između ostalog, planirana je šetnja kroz stari dio grada pa do Starog mosta, nastupi folklornih grupa i BiH i Turske, nastup turskog vojnog orkestra Mehter iz Burse, a tu su i aktivnosti vezane za kaligrafiju, tursko streličarstvo. Najmlađi će biti obradovani poklonima, a planirana je i jedna poklon aviokarta za Istanbul.

U okviru manifestacije planiran je također i skok sa Starog mosta u čast tursko-bosanskog prijateljstva.

Cakmak je pozvao sve građane BiH da dođu u Mostar, poručujući kako je cilj Platforme da manifestacija “Noć tursko-bosanskog prijateljstva” jednog dana preraste u “Noć tursko-balkanskog prijateljstva”, odnosno da ovakve i slične aktivnosti ne budu ograničene samo na BiH već da narednih godina budu upriličene i u drugim zemljama regiona.

Podršku manifestaciji pružili su Ured za komunikacije Predsjedništva Turske, Agencija za saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA), te Vrhovno vijeće za radio i televiziju Turske (RTUK). Organizatori su zahvalili i na podršci koju im je pružio Grad Mostar.

komentari (0)