Turković: Destabilizacija Bosne i Hercegovine ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona

Dotakla se i odnosa dviju zemalja navodeći da pozdravlja ideju da se zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održi u prvoj polovini 2022. godine u Hrvatskoj.

BiH 05.01.2022, 11:11 05.01.2022, 14:10
Turković: Destabilizacija Bosne i Hercegovine ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona
© AA

Destabilizacija Bosne i Hercegovine ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona, a nama je svima stalo da region bude miran, prosperitetan i da idemo u pravom pravcu, rekla je zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. 

Nakon sastanka s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, istakla je da joj je izuzetno drago da je ovo prva posjeta koju imamo u ovoj godini.

- Naša vrata su uvijek otvorena kao što su i vrata Hrvatske otvorena za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je Turković.

Smatra da je ovo bila radna i službena posjeta.

- Imali smo vrlo otvorene i sadržajne razgovore. Naše dvije zemlje dijele mnogo toga i normalno je da tamo gdje se dijeli mnogo toga, ima i otvorenih pitanja. Dovoljno je reći da dvije zemlje imaju više od 140 bilateralnih sporazuma. Važno je da konstatiramo da radimo i da se otvara mogućnost za napredak i rješavanje onih pitanja koja opterećuju odnose već duže vrijeme, istakla je Turković.

Ministrica je kazala da su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji.

- Saglasni smo da se pitanje ispunjavanja 14 prioriteta za napredak ka Evropskoj uniji mora vratiti u fokus, te osigurati puna funkcionalnost institucija BiH. Destabilizacija BiH ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona, a nama je svima stalo da region bude miran, prosperitetan i da idemo u pravom pravcu, naglasila je Turković.

Dotakla se i odnosa dviju zemalja navodeći da pozdravlja ideju da se zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održi u prvoj polovini 2022. godine u Hrvatskoj.

- Vjerujem da će to biti prilika da utvrdimo smjernice za daljnji rad i saradnju. Što se tiče otvorenih pitanja, postoji ograničen napredak ali postoji i prostor za dodatne napore i za daljnje napredovanje. Napravljen je pomak kada je u pitanju korištenje vode iz Buškog jezera. Odlukom Doma naroda FBiH, hrvatska Elektroprivreda će u buduće dvjema općinama plaćati 4,3 miliona eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih 1,8 miliona, pojasnila je Turković.

Dotakla se i odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora navodeći da je to i dalje pitanje kome treba posvetiti dodatne napore kako bi se iznašlo adekvatno rješenje.

Predlaže značajnije uključivanje Bosne i Hercegovine i njenih eksperata u praćenju stanja i u pronalaženju rješenja.

- Vjerujem da ćemo u ovoj godini intenzivirati rješavanje ovih pitanja. Veze između Bosne i Hercegovine i Hrvatske su snažne. Bosna i Hercegovina je najveći trgovinski partner Hrvatske van Evropske unije. Naša prošlost, sadašnjost i budućnost povezane su. Geografski smo upućeni jedni na druge. Povijesno smo upućeni jedni na druge, izjavila je Turković.

Čvrsto je uvjerena da tamo gdje ima volje, ima i načina da se problemi riješe, piše AA. 

- Hrvatska je naš prirodni saveznik. Bosna i Hercegovina je spremna investirati u dobre, čvrste i iskrene odnose, dodala je Turković.

komentari (0)