Turski i bh. ljekari nastavljaju višegodišnju saradnju za dobrobit pacijenata u BiH

BiH 14.05.2022, 11:28
Turski i bh. ljekari nastavljaju višegodišnju saradnju za dobrobit pacijenata u BiH
© AA

Ljekari turske Univerzitetske bolnice Fondacije Bezmialem i sarajevske Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ nastavljaju višegodišnju uspješnu saradnju razmjene iskustava i zajedničkog liječenja pacijenata.

Riječ je o saradnji turskih i bosanskohercegovačkih ljekara koja traje već blizu deset godina, a ogleda se u razmjeni znanja i iskustava, kao i u zajedničkim ljekarskim zahvatima i naučnim radovima.

- Duboko brinemo o djeci iz Bosne i Hercegovine. U nekim slučajevima pacijenti dolaze u Turkiye i tamo radimo operacije. U nekim pak slučajevima dolazimo mi u Bosnu i Hercegovinu i sa kolegama ovdje pregledamo stanje pacijenata i vršimo operativne zahvate, rekao je u razgovoru za AA Hakan Senaran, specijalist ortopedije i traumatologije bolnice Bezmialem.

On je kazao da je povod posljednjeg boravka turskih ljekara u Sarajevu bilo liječenje dvoje djece i da su u oba slučaja zadovoljni ishodom. Bila je to prilika i za zajednički pregled i procjene zdravstvenog stanja brojnih pacijenata.

- U jednom slučaju se radilo o 15-godišnjem pacijentu s teškim deformitetom stopala i poteškoćama u koračanju. Uspjeli smo otkloniti taj deformitet. Drugi pacijent bio sa deformitetom kičme. Radili smo terapiju bez operacije jer je pacijent bio premlad za operaciju. S našim ovdašnjim kolegama ćemo pratiti slučaj i doći ćemo ponovo kada se ukaže prilika za to, rekao je Senaran.

Emina imamović, majka Dejle kojoj je dijagnosticirana skolioza od 55 stepeni, za AA je kazala da je zadovoljna završenom prvom fazom liječenja, odnosno postavljanjem gipsa.

- Drago mi je što smo to uspjeli u našoj zemlji, što ne moramo tražiti to negdje dalje, kazala je Imamović.

Šef Odjela ortopedije u Općoj bolnici dr. Mirza Bišćević istakao je da je i ova posjeta turskih ljekara nastavak nastojanja kontinuirane edukacije iz ortopedije i zaokruživanja svih modernih terapeutskih metoda koje današnja medicina zahtijeva, a koje se trenutno ne obavljaju u BiH.

- Cilj nam je da eliminiramo u potpunosti potrebu za bilo kakvim odlaskom naših pacijenata u inostranstvo, što smo i demonstrirali intervencijama koje smo radili prethodna dva dana, rekao je Biščević.

Zamjenik rektora Univerziteta Fondacije Bezmialem i specijalist ortopedije i traumatologije Ibrahim Tuncay istakao je da ta ustanova od svog osnivanja sarađuje s Općom bolnicom u Sarajevu i da je to veoma konkretna i korisna saradnja.

- Naša naučna i klinička saradnja sa sarajevskim ortopedima, na čelu sa direktorom Opće bolnice dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, traje blizu deset godina. I sada smo tu tim povodom, rekao je Tuncay.

Predsjednik Udruženja dječije ortopedije Muharrem Inan je istakao da pacijenti u BiH pozdravljaju to što ljekari iz Turkiye dolaze i što tako pacijenti ne moraju ići u inostranstvo na liječenje.

- Kao i u cijeloj Evropi, i ovdje smo došli radi saradnje kojom želimo otkloniti nedostatke u dječijoj ortopediji i da na neki način pomognemo Bosni i Hercegovini, kazao je Inan.

komentari (0)