Turski vojni ataše u BiH kod Okolića: Vojna školovanja kadeta iz BiH i pripadnika OSBiH u Turkiye primjer dobre saradnje

Brigadir Tatar se zahvalio na prijemu, te u svom izlaganju naveo kako je saglasan da nedostatak vojnog atašea BiH u Republici Turkiye predstavlja izazov za vojno-bilateralnu kooperaciju između dvije države.

BiH 14.06.2022, 16:42 15.06.2022, 15:59
Turski vojni ataše u BiH kod Okolića: Vojna školovanja kadeta iz BiH i pripadnika OSBiH u Turkiye primjer dobre saradnje
© MOD/OSBIH

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirko Okolić primio je u utorak u posjetu vojnog atašea Republike Turkiye u BiH, brigadira Mustafu Sitki Tatara. 

Zamjenik ministra Okolić je iskazao zadovoljstvo prilikom da se razgovara o aktuelnoj situaciji u području bilateralno-odbrambene saradnje koja je sa Republikom Turkiye izuzetno aktivna. Ta saradnja se ogleda kroz niz aktivnosti, a primjer toga, između ostalog, su učešće pripadnika OS BiH na nedavno realizovanoj vojnoj vježbi "EFES“, kao i vojna školovanja gdje se veliki broj kadeta iz BiH i pripadnika OS BiH obrazuje u Turkiye.

Okolić je naglasio značajnu pomoć Republike Turkiye koja se ogleda kroz kontinuirano implementiranje Sporazuma o vojno-finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turkiye, te se osvrnuo na izazove nastale nakon isteka mandata bivšem vojnom atašeu BiH u Republici Turkiye, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH. 

Brigadir Tatar se zahvalio na prijemu, te u svom izlaganju naveo kako je saglasan da nedostatak vojnog atašea BiH u Republici Turkiye predstavlja izazov za vojno-bilateralnu kooperaciju između dvije države. Takođe Tatar je pohvalio dosadašnju saradnju na polju obrazovanja kadeta i vojnog kadra OS BiH, napominjući da je evidentna intenzivna saradnja između MO BiH i MO Republike Turkiye.

komentari (0)