U Banjoj Luci prvi put počeo kurs turskog jezika

BiH 19.04.2022, 09:26 19.04.2022, 09:33
U Banjoj Luci prvi put počeo kurs turskog jezika
© AA

Kurs turskog jezika sinoć je prvi put počeo u Banjoj Luci, na Filološkom fakultetu Univerziteta u ovom gradu u Bosni i Hercegovini.

Kurs je organizovao Generalni konzulat Republike Turkiye u Banjoj Luci, u saradnji sa Univerzitetom koji je obezbijedio učionicu, Institutom "Yunus Emre" koji je obezbijedio knjige i nastavni materijal i finansirat će nastavnika, dok je Kancelarija Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) u Sarajevu donirala projektor i računar za učionicu.

Generalni konzul Republike Turkiye u Banjaluci Oguz Kilic rekao je da su imali dosta upita građana od osnivanja Generalnog konzulata Republike Turkiye u Banjaluci.

- Razmišljali smo i dogovarali se sa raznim institucijama o načinu kako možemo napraviti jedan ovakav kurs ovdje u Banjaluci. Na kraju smo se dogovorili sa Univerzitetom u Banjaluci koji je obezbijedio jednu učionicu za kurs turskog jezika, kazao je Kilic.

Dodao je da će se časovi održavati dva puta sedmično i da će kurs trajati tri mjeseca.

- Ovo je tek početna faza u kojoj želimo da vidimo kolika je zainteresovanost za učenje turskog jezika. Nakon ove prve godine planiramo da nastavimo kurs turskog jezika, a ako budemo imali veću zainteresovanost onda ćemo planirati da otvorimo još jednu učionicu, kazao je on.

Tanja Slavnić, polaznica kursa koja je zaposlena u filijali "Ziraat banke" u Banjaluci, rekla je da je zbog posla imala potrebu da se upozna sa turskim jezikom.

- Međutim, nismo imali priliku do sada, nema kursa u Banjaluci koji bismo mogli pohađati. Tako da je ovo idealna prilika, rekla je ona i dodala da su polaznici puni elana i hoće da uče, tako da se nadaju uspjehu.

Predavač Ildeniz Yelek rekao je da će ”svi učiti, zajedno turski, a on srpski jezik”, što mu je ”dosta neobično i zanimljivo”.

- Kad vidim da ima ovoliko ljudi koji hoće da uče turski svi smo sretni. Svi su kao bebe, prvo će hodati, pa onda trčati, rekao je o planovima za odvijanje nastave.

Dalibor Kesić, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci, istakao je da su predstavnici Ambasade Turkiye održali sastanak sa rukovodstvom Univerziteta, pri čemu je izražena volja da se uz određenu donaciju Filološkom fakultetu omogući izučavanje turskog jezika.

- Po prvi put, sada na Filološkom fakultetu izučava se novi jezik, u ovom slučaju turski jezik i trenutno u učionici koja je gotovo potpuno popunjena. Interesovanje polaznika za izučavanje turskog jezika je poprilično veliko, rekao je Kesić.

Dekan Filološkog fakulteta Biljana Babić izrazila je zadovoljstvo zbog kursa turskog jezika, prenosi AA.

- Apsolutno smo zadovoljni. Interesovanje je veće od predviđenog. Akademska zajednica u Banjaluci ima prvi put priliku da pohađa kurs još jednog neevropskog jezika. Pored kineskog jezika, od danas smo u prilici da ponudimo i kurs turskog jezika, istakla je Biljana Babić.

komentari (0)