U Bratuncu danas ukop žrtava, u RS-u proslava "dana Vojske Republike Srpske"

U Veljacima će danas u kabure biti spuštene Amira Paraganlija, koja je imala samo sedam godina, njena majka Safija (31) i nana Rukija (67)

BiH 12.05.2023, 09:29
U Bratuncu danas ukop žrtava, u RS-u proslava "dana Vojske Republike Srpske"
© AA

U Bratuncu će danas biti obavljena kolektivna dženaza za šest bratunačkih žrtava ubijenih u proteklom ratu. 

Tabuti s njihovim posmrtnim ostacima jučer su ispraćeni iz Komemorativnog centra u Tuzli s nadom da će, poslije 31 godine, konačni naći svoj smiraj u mezarju Veljaci. Dženaza će biti klanjana za Aliju Hodžića, Amiru Paraganliju, Safiju Paraganliju, Rukiju Paraganliju, Sabahetu Hasanović i Šaćira Muminovića. U Veljacima će danas u kabure biti spuštene Amira Paraganlija, koja je imala samo sedam godina, njena majka Safija (31) i nana Rukija (67).

Bratunac je po okrutnosti zločina među najkrvavijim gradovima u Bosni i Hercegovini. U Bratuncu je otkriveno najviše grobnica u BiH, ubijeno je na stotine djece, a do sada je u mezarju Veljaci vječni smiraj pronašlo 300 žrtava zločina koji su počinili pripadnici policije i Vojske RS i susjedne Srbije.

U međuvremenu, danas entitet RS obilježava "dan Vojske Republike Srpske" dok entitetski mediji prenose kako je "210.000 boraca odbranilo RS u odbrambeno-otadžbinskom ratu".Bivši komandant VRS Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti. 

    komentari (0)