U Gazi Husrev-begovoj džamiji proučen mevlud povodom Nove hidžretske godine

BiH 09.08.2021, 14:34 09.08.2021, 14:43
U Gazi Husrev-begovoj džamiji proučen mevlud povodom Nove hidžretske godine
© AA

 Povodom nastupanja Nove hidžretske 1443. godine, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu proučen je mevlud i održan prigodan vjerski program.

Program u organizaciji Gazi Husrev-begovog vakufa i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo održan je poslije podne-namaza, molitve muslimana.

Prigodno predavanje održao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić.

Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema, što je ove godine danas, 9. augusta. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća za deset dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Poslanika Muhameda iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, saopćeno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, javlja AA. 

- Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib, kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je, neka je mir i spas Božiji na njega, napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti, podsjetili su iz IZ-a.

komentari (0)