Učesnici Maratona mira Goražde – Žepa – Srebrenica krenuli prema Potočarima

U maratonu učestvuje 12 atletičara, koje su krenuli na put dug oko 180 kilometara

BiH 09.07.2023, 10:14
Učesnici Maratona mira Goražde – Žepa – Srebrenica krenuli prema Potočarima
© AA

U Memorijalnoj šumi Srebrenica 8372 na Posestri kod Goražda jutros je označen start maratona Goražde – Žepa – Srebrenica, koji 28 godina nakon počinjenog genocida simbolično povezuje tri ratne enklave i zaštićene zone UN-a. 

U maratonu učestvuje 12 atletičara, koje su na put dug oko 180 kilometara ispratili članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog i muftija goraždanski Remzija efendija Pitić. Dolazak u Žepu očekuje se danas u večernjim satima.

"Sutradan krećemo put Potočara, gdje se po zvaničnom programu i protokolu očekuje naš dolazak negdje u večernjim satima u Potočare. Mi želimo ovim putem i ovim našim gestom prenijeti jednu snažnu poruku saosjećanja stanovnika Goražda narodu Žepe i prvenstveno Srebrenice, da nismo zaboravili kroz šta smo sve prošli i da se sjetimo svih nevinih žrtava koje su se desile u proteklom ratu“, rekao je predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman.

Tokom prolaska kroz Goražde maratonci su položili cvijeće na spomen obilježja poginulim pripadnicima MUP-a RBiH, djeci poginuloj tokom agresije na Goražde od 1992. do 1995. godine i na spomeniku "Goražde – grad heroj, svojim braniocima, piše AA. 

"Naša obaveza ljudska, civilizacijska i vjernička jeste da se sjećamo, da se podsjećamo, da se to ne zaboravi. Ne zato što imamo taj neprevaziđeni bol u sebi, nego zbog potrebe da učinimo sve da se to ne ponovi. Ne samo nama, nego da se ne ponovi nigdje u svijetu“, izjavio je muftija Remzija ef. Pitić.

Memorijalna šuma u Posestri kod Goražda zasađena je prije pet godina, kako bi sa svojih 8372 sadnice, Cvijetom Srebrenice i izletištem u centru kompleksa trajno čuvala sjećanje na genocid u Srebrenici.

Godišnjica genocida u Srebrenici biće obilježena i sutrašnjim performansom “Stani za čovječanstvo”, kada će građani, gdje god se u tom trenutku nalazili, stati i odati počast žrtvama. Dan poslije dženaze u Memorijalnom centru Potočari u Goraždu će, na mostu Alije Izetbegovića, biti organizovan performans “Nema te na kahvi”.

komentari (0)