Umjetnički performans "Prva Ženska Linija": Posađene sadnice nevena u napuštenim rovovima na Zlatištu

Riječ je o umjetničkoj instalaciji "Naša Porodična Bašta 2“ umjetnice i istraživačice u oblasti Art-Sciencea Smirne Kulenović, koja predstavlja doprinos kulturi sjećanja.

BiH 15.08.2021, 14:21
Umjetnički performans "Prva Ženska Linija": Posađene sadnice nevena u napuštenim rovovima na Zlatištu

Na lokaciji iznad Vranjača, na Zlatištu, području sarajevske općine Centar, na nekadašnjoj prvoj liniji odbrane grada, u nekadašnjim rovovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, 100 učesnica umjetničkog performansa "Prva Ženska Linija“ posadilo je 1.000 sadnica nevena kao dio monumentalne umjetničke instalacije. 

Riječ je o umjetničkoj instalaciji "Naša Porodična Bašta 2“ umjetnice i istraživačice u oblasti Art-Sciencea Smirne Kulenović, koja predstavlja doprinos kulturi sjećanja.

Ovaj prostor će biti dostupan i otvoren za javnost kao prvi "organski, živi spomenik“ ubijenim i ranjenim braniteljima, ubijenim i ranjenim civilima, svim stradalim i svim preživjelim građanima tokom opsade Sarajeva, piše AA.

Iskazati poštovanje prema svim palim borcima

Umjetnica i organizatorica projekta Smirna Kulenović tom prilikom kazala je da ovom umjetničkom instalacijom žele iskazati poštovanje prema ovom prostoru i prema svim palim borcima na ovoj lokaciji.

- Cilj našeg performansa kao i same instalacije jeste da ovo postane jedan organski spomenik, prije svega, svim palim borcima na ovoj lokaciji, a potom i svim ljudima koji su se u ratu borili ovdje, kao i preživjelim građanima i građankama Sarajeva. Nadamo se da ćemo ostvariti višegodišnju kolaboraciju sa Gradom Sarajevom gdje će svake godine ova lokacija postati novi spomenik i posadit ćemo nove biljke, rekla je Kulenović te dodala: "Željela sam da prikažemo to poštovanje koje imamo prema ovom prostoru, pa smo na taj način željele ujediniti žene u tu ideju 'Prve ženske linije' kao armije žena koje nose crveno i na taj način odaju počast. Pokrenuli smo organizaciju svega vrlo instinktivno, bez ikakve podrške. Međutim, imali smo sreću da je Grad Sarajevo prepoznao važnost ovog projekta te nas je i sama gradonačelnica podržala u produkciji i pomoći da organizujemo, kao i organizacija KUMA International, koja je dovela također veliki broj žena iz drugih zemalja da podrže ovu akciju."

Kako je rekla, vrlo je važno iznova govoriti o istini i podsjećati na dešavanja iz prošlosti.

Govoriti o prošlosti 

- Jako je važno napominjati, budući da danas živimo u vremenu u kojem se historija pokušava zaboraviti, promijeniti ili manipulisati. Također, živimo u vremenu u kojem sami spomenici u BiH postaju spomenici ratnim zločincima te mislim da je uvijek važno podsjećati na ono što je istina i ono što se zaista dogodilo u toku ratnih dešavanja, ne samo kroz taj govor o historiji već i pružiti nadu za bolju budućnost, što je nešto što mi danas ovdje radimo, rekla je ova umjetnica.

Dodala je da su se odlučili za cvijet nevena zbog njegove simbolike.

- Neven je jako važan za cjelokupnu akciju, budući da je to cvijet koji je u našoj narodnoj medicini poznat kao cvijet i biljka koja liječi rane te se od njega prave razne kreme i ulje i time želimo, ne samo liječiti rane svih nas koji živimo u Sarajevu već i samog tla, odnosno ovog prostora na kojem sadimo, gdje želimo, nadamo se, jednog dana napraviti baštu, poručila je Kulenović.

Produkciju projekta podržao je Grad Sarajevo, na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, kao i međunarodna umjetnička organizacija KUMA International, Center for Visual Arts from Post-Conflict Societies, brojni volonteri i volonterke i prijatelji Sarajeva.

komentari (0)