Večeras nakon akšam-namaza nastupa mjesec ramazan

BiH 01.04.2022, 11:20 01.04.2022, 11:53
Večeras nakon akšam-namaza nastupa mjesec ramazan
© AA

Mjesec ramazan, sveti i odabrani mjesec u islamu, nastupit će večeras sa akšam-namazom.

U mjesecu ramazanu je počelo objavljivanje Kur'ana, i to je jedan od razloga zašto je ramazan odabran i mjesec.

Mjesec ramazan traje 29-30 dana, te je mjesec u kojem muslimani poste od izlaska zore do zalaska sunca.

Uzvišeni Allah, dž.š. skupio je sve ajete o postu na jednom mjestu u Kur'anu u suri el-Bekare.

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete“ (Al-Bekare: 183-185).

U mjesecu ramazanu postoje brojni ibadeti koji se obavljaju samo u ovom mjesecu, a to je naprimjer teravih-namaz. Pored teravih-namaza, uče se mukabele, i klanjaju se noćni namazi, pogotovo u posljednjoj trećini mjeseca ramazana, jer se u jednoj od neparnih noći nalazi noć koja je bolja od hiljadu mjeseci, a to je noć Kadr.

Zbilja, Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr! A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr bolja je od hiljadu mjeseci! Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, u njoj silaze zbog odluke svake, u njoj je spas sve dok zora ne svane! (Kur'an, sura El-Kadr - Noć Kadr, ajeti 1-5)

Večeras, 1. aprila će se klanjati i prvi teravih-namaz.

komentari (0)