(VIDEO) IUS ispratio 13. generaciju diplomanata: IUS je uspio, studenti spremni kreću u stvarni život i svijet

BiH 25.06.2021, 19:09 27.06.2021, 12:12
(VIDEO) IUS ispratio 13. generaciju diplomanata: IUS je uspio, studenti spremni kreću u stvarni život i svijet

Internacionalni univerzitet u Sarajevu danas je održao promociju 13. generacije diplomanata koji su svojim radom ostvarili uspjehe na tom akademskom putu. Ove godine diplome će dobiti 295 studenata sa dodiplomskog studija, 100 master studenata  te pet studenata sa doktorskih studija. Promociji diplomanata prisustvovali su dr. Ahmet Yıldırım, rektor IUS-a, Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turske u BiH, te šefovi odsjeka, profesori kao i studenti.


 

- Danas imamo vrlo skromnu ceremoniju, zbog pandemije Covid-19. Imamo četiri male grupe koje danas proslavljaju kraj svojih studija. Danas je ovo 13. generacija IUS diplomanata. IUS vrlo brzo raste i, insaAllah, u budućnosti ćemo početi sa face to face nastavom i za svoje diplomce organizovati veliku ceremoniju. Vidim da su naši studenti sretni i mi smo sretni što ih odavde šaljemo u stvarni život po nove izazove. Nadam se da će biti uspješni u stvarnom životu, kazao je za Balkan News, dr. Ahmet Yıldırım, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu i nastavku nizanja uspijeha njihovih studenata nije omela ni pandemija koronavirusa. Ovaj univerzitet se vrlo brzo uhvatio u koštac sa najsavremenijim metodama izvođenja nastave tako da studenti nisu osjetili nikakvih poteškoća. 

- Pandemija Covid-19 mijenja mnoge stvari. I ranije, uobičajene, stvari više nisu normalne. Naš život se promijenio, a promijenilo se i naše obrazovanje, Mi smo odmah, čim je pandemija započela, krenuli s online nastavom. Uspjeli smo prenijeti sve svoje kurseve na online ili hibridne metode izvođenja nastave. U izvođenju nastave uopće nismo imali prekide. Izvodili smo vježbe, tutorijale postavljali na međunarodnoj platformi po redovnom rasporedu i bez ikakvih prekida i promjena, pojašnjava rektor te ističe da su i studenti IUS-a vrlo uspješno savladali novi način izvođena nastave.

- Studenti su bili ustrajni i prilagodili su se časovima, pa smo u tome i uspjeli. I sami studenti su bili redovni na predavanjima i ispitima te sada kada diplomiraju smo vrlo sretni što ih vidimo da su diplomirali bez ikakvih problema. IUS je ovo uspio. Mislim da je IUS jedan od rijetkih univerziteta na svijetu koji su uspjeli, u ovom periodu, sa 100 postotnim izvođenjem nastave, pojasnio je dr. Yıldırım.

Studentima IUS-a mnoga vrata su otvorena. Kada diplomiraju, priča nam rektor Internacionalnog univerziteta uSarajevu, oni su spremni i da se bore u stvarnom životu i svijetu.

- Naši studenti odlaze širom svijeta. To je jedna stvar na koju je IUS ponosan. Kada diplomiraju mogu raditi u industriji, mogu pokrenuti vlastiti posao a mogu i nastaviti akademske studije. Neki od njih će nastaviti master a neki i doktorske studije. Naši studenti su prihvaćeni od svih univerziteta na svijetu. To je jedna stvar zbog koje sam ponosan na svoje studente i na svoj univerzitet. Vjerujem da su spremni za stvarni život jer to je jedina stvar za koju ih pokušavamo pripremiti. Spremni su da se bore u stvarnom životu i svijetu, završava dr. Ahmet Yıldırım, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Spremnost studenata da se dalje bore u stvarnom životu i svijetu pokazuju studenti koji su danas okončali svoj studij i sa diplomama krenuli u nove izazove.

Jedna od njih je Ajla Ibrahimkadić, studentica Odsjeka za vizuelnu umjetnost i komunikacijski dizajn na Fakultetu za umjetnost i društvene nauke. Ajla Ibrahimkadić danas je proglašena najboljom IUS studenticom.

- Ove četiri godine su najbolje četiri godine mog života i bile su nevjerovatne zahvaljujući cijelom IUS-u, a posebno mojim profesorima, koji su stručni i dobrog znanja. Ovo je sada mješavina nekih osjećaja; i sreća što završavam ali malo i neke tuge, jer završavaju te četiri godine, priča Ajla.

Sagovornica Balkan News-a ističe da samo proglašenje nje kao najbolje studentice IUS-a je bilo potpuno iznenađenje.

- To nisam znala do, deset ili 20 minuta, prije početka ceremonije. Nije bilo vremena ni za pripremu ni za šta. Presretna sam i drago mi je što se trud isplatio, dodaje Ajla i poručuje svima koji ove godine upisuju fakultet da sa izborom IUS-a neće pogriješiti.

- Moj smijer je bio predobar i mislim da svako ko odluči to ili bilo koji drugi fakultet neće se pokajati. Stvarno od same nastave i predavanja i profesora ali i svega drugog bilo je nevjerovatno, završava Ajla.

Osim Ajle na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studirao je i Burğahan Yılmaz iz Turske. Diplomirao je na Fakultetu za umjetnost i društvene nauke, program psihologije.

Njegova priča, prisjeća se Burhan, počela je prije pet godina kada je došao na Školu engleskog jezika na IUS-u.

- Kada sam došao ovdje, nisam znao ništa o engleskom, ali sada se mogu izraziti, a evo, čak i diplomirati. Samo godina i po bila je faza adaptacije, a onda sam naučio i nešto jezika  i unaprijeđivao sebe. Organizovao sam mnoge događaje koji su se ticali psihologije ali i društvene odgovornosti. Nakon dvije godine počeo sam se fokusirati na akademsko unaprijeđenje. Sve ovo sam uspio zahvaljujući mojim prijateljima, profesorima i menadžmentu IUS-a, koji su mi pomagali i brinuli o meni i mojim prijateljima, kazao je Yılmaz.

Diplomant Burhan je, kako on kaže, veoma uzbuđer jer stvarni život počinje. Sretan je, kaže, što je pet godina iskustva proživio na IUS-u te poručio svima da vjeruju u sebe, uče i ne budu u sjeni. Također, da uvijek organizuju nešto ali i da se usredotoče na učenje.
 

Pored Ajle i Burhana, na IUS-u danas je magistrirala i Selma Tvrtković. Selma je magistrica kliničke psihologije a prije četiri godine diplomirala je psihologiju, također, na IUS-u.
 

- Ja moram biti iskrena, godinu sam bila vani. Studirala sam u Italiji ali meni ni iskustvo vani nije bilo kao što je IUS jer IUS ima stvarno posebnu priču, poseban kolektiv odnosno zajednicu i samim tim je to nešto posebno što se ne može naći vani na bilo kojem fakultetu, kaže Selma.

Zajedno u nove pobjede krenut će i Baysal Sumer. Na svoj studij na IUS-u gleda kao na jedno putovanje.

- To je bilo tako divno putovanje, koje sam četiri godine imao. Naravno, imali smo i loših vremena, ali i nevjerojatno lijepih trenutaka. U posljednjoj godini, posebno kada je počela pandemije uspjeli smo se nositi sa svim stvarima i prilagoditi se online sistemu tako brzo da smo mogli ići u korak sa trenutnim situacijama. Sve ovo nam je donijelo da možemo biti spremni za dalji život u stvarnom životu, kazao je Baysal.

Baysal je danas završio svoje četverogodišnje putovanje a osjeća se veoma dobro i sretno. 

- Ovo je jedno iskustvo koje živite samo jednom. Kada dođete do diplome, možete vidjeti da se stvari koje ste napravili isplate. Primjećujete da odrastate i da vaš život prelazi u drugu fazu. Osjećam se sretno, ali i pomalo sam tužan jer ovo putovanje je na, neki način, gotovo, završava Baysal Sumer, diplomant Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Autor: Elmina Muhić/Balkan News

Video&Edit: Balkan News

komentari (0)