(VIDEO) RAMAZAN U MOM SOKAKU: Top sa Žute tabije, tradicija duga više od 100 godina

Prema riječima starosjedilaca, djeca bi u Sarajevu trčala prema Žutoj tabiji i po redoslijedu paljenja kandilja sarajevskih džamija, uzvikivala:“Careva, Begova, Hendek – BUM.“

BiH 17.04.2021, 15:58 27.04.2021, 13:57
(VIDEO) RAMAZAN U MOM SOKAKU: Top sa Žute tabije, tradicija duga više od 100 godina
© AA

Došao je Ramazan.  Njegov miris kojim se ispune mahale donosi smiraj u srca.

Ezani sa obližnjih munara, mirisi ramazanskih somuna iz starih peći sarajevskih mahala ispune dušu svakog ko u Sarajevo dođe. U mjesecu Ramazanu ljudi ibadete, uče dove, molitve, praštaju i čine pokajanje. Muslimani tokom najsvetijeg mjeseca, osim posta i klanjanja teravih namaza, u džamijama uče Kur'an, organizuju zajedničke iftare i sehure. Muslimani se za ovaj mjesec posebno pripremaju, i sa nestrpljenjem ga čekaju tokom čitave godine.

Ono što je specifično za dane ramazana i što privuče pažnju mnogih jeste ramazanski top sa Žute tabije, koji je osim sarajevskog sebilja postao simbol Sarajeva.

Prema riječima starosjedilaca, djeca bi u Sarajevu trčala prema Žutoj tabiji i po redoslijedu paljenja kandilja sarajevskih džamija, uzvikivala:“ Careva, Begova, Hendek – BUM.“

Tradicija pucnja iz topa iz Sarajeva stara je više od stotinu godina. Za vrijeme komunističke vladavine bila je prekinuta. Nakon rata u BiH tradicija je ponovo oživjelja i njeguje se svaki ramazan.

Nudžejma Đukić/Elmina Muhić/Balkan News

Video: Yunus Demirbaş/Balkan News

komentari (0)