Vlada FBiH 11. juli proglasila Danom žalosti u FBiH

BiH 08.07.2021, 14:29 08.07.2021, 16:04
Vlada FBiH 11. juli proglasila Danom žalosti u FBiH
© AA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Mostaru, 11. juli 2021. godine - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglasila Danom žalosti u Federaciji BiH, javlja AA.

- Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH. Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, saopšteno je nakon sjednice Vlade FBiH.

U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele BiH počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid, izvršen u Srebrenici.

- Odluka je donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici, navodi se u saopštenju.

komentari (0)