Zastupnici iz entiteta RS neće prisustvovati hitnoj sjednici Predstavničkog doma o Ukrajini

Za sjednicu je predložen dnevni red koji se odnosi na razmatranje tačke o postupanju institucija Bosne i Hercegovine po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, uključujući preduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima.

BiH 03.03.2022, 13:00
Zastupnici iz entiteta RS neće prisustvovati hitnoj sjednici Predstavničkog doma o Ukrajini
© AA

Zastupnici iz entiteta Republika Srpska neće prisustvovati sutrašnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Iz Kluba poslanika Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine navedeno je da su u koordinaciji sa poslaničkim klubovima SNSD-a i SDS/PDP/DNS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odlučili smo da ne prisustvuju za sutra zakazanoj 12. hitnoj sjednici Predstavničkog doma.

- Uvjereni smo da je ta sjednica zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH, uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini. Pored toga, Parlamentarna skupština BiH nije zadužena za spoljnu politiku, koja je Ustavom definisana kao nadležnost Predsjedništva BiH, čiji su članovi iz Federacije BiH juče odbili da raspravljaju o istoj temi na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH. Poslanici iz Republike Srpske posvećeni su očuvanju mira, očuvanju Dejtonskog sporazuma i ustavnih principa koji definišu jednaka prava tri naroda i dva entiteta, navodi se u saopštenju Kluba poslanika Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naime, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je za petak, 4. marta, hitnu sjednicu Predstavničkog doma PS BiH.

Za sjednicu je predložen dnevni red koji se odnosi na razmatranje tačke o postupanju institucija Bosne i Hercegovine po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, uključujući preduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima, piše AA. 

Predlagači su poslanici Predrag Kojović, Nermin Nikšić, Aida Baručija, Saša Magazinović, Mirjana Marinković-Lepić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Zukan Helez i Denis Zvizdić, odnosno klubovi poslanika SDP-a, Naše stranke i NiP.

komentari (0)