Ministrica  Đapo: Turska je prijateljska zemlja koja voli Bosnu

EKONOMIJA 26.08.2021, 11:50 26.08.2021, 12:16
Ministrica  Đapo: Turska je prijateljska zemlja koja voli Bosnu
© Balkan News

Pandemija koronavirusa je utjecala na cijelo čovječanstvo, odnijela mnoge živote, uništila ekonomiju i turizam u svim zemljama svijeta, a o ekonomiji i turizmu u Bosni i Hercegovini razgovarali smo sa federalnom ministricom okoliša i turizma,  doc.dr. Editom Đapo.

Ministrica Đapo je u razgovoru za Balkan News rekla da su svi sretni zbog povratka turizma, i turista, ali i da je  potrebno vrijeme kako bi se vratili u stanje koje je bilo prije pandemije.

Đapo navodi i da je turizam industrija koja je veoma važna za Kanton Sarajevo i HNK, iako, navodi ministrica „i drugi kantoni imaju jako puno mjesta za posjetiti.“

- 2020 je bila teška za sve, za čitav svijet. Pandemija je pogodila najviše turizam tako što je ograničila ljude da budu u kućama, da se ne mogu kretati i slično, nije se putovalo, kaže ministrica.

Međutim, ove godine su cifre znatno bolje, ali nisu kao što su bile u 2019. godini, u periodu prije pandemije.

Đapo ističe da i dalje svi trebaju pratiti situaciju s koronavirusom kako se ne bi desile neke kobne posljedice po ljude koji putuju u druge zemlje.

Ministrica Đapo kaže da se turisti iz Turske nalaze među prvima na listi onih koji su najviše posjećivali Bosnu i Hercegovinu u periodu prije pandemije, ali da  ove godine najviše dolaze turisti iz regiona Srbije, Hrvatske i Crne Gore, te da je Turska zemlja koju naši građani vole posjećivati, kao i što turski državljani vole posjećivati BiH.

- Ali naravno Turska je prijateljska zemlja koja voli Bosnu, isto kao što Bosanci vole otići u Tursku. Zbog toga se nadam da će ti brojevi i dalje da rastu, zaključila je ministrica okoliša i turizma, dr. Edita Đapo.

komentari (0)