Napredak u trgovinskoj saradnji između Turske i SAD

EKONOMIJA 15.12.2021, 12:51 15.12.2021, 14:02
Napredak u trgovinskoj saradnji između Turske i SAD
© AA

Trenutni trgovinski rat između SAD-a i Kine koristio je Turskoj. Iako je istaknuto da je međunarodni lanac snabdijevanja preoblikovan, navedeno je i da je s pomjeranjem lanca snabdijevanja SAD iz Kine, Turska počela da dolazi u prvi plan kao alternativni dobavljač, kao i Vijetnam, Kambodža, Tajvan, Meksiko i Kanada.

Davut Okutcu, bivši član Izvršnog odbora Poslovnog savjeta SAD-a (TAIK), naglasio je da je Turska počela da se ističe kao 'alternativni dobavljač' u lancu snabdijevanja koji su SAD prebacile iz Kine.

- Trgovinski ratovi između SAD-a i Kine, s druge strane, radikalne promjene u globalnom lancu nabavke zbog epidemije Covid-19 donijele su velike mogućnosti za našu zemlju, kazao je on.

Ističući da je Njemačka zemlja s najvećim udjelom u izvozu Turske sa 8,2 posto, a slijedi SAD sa 6,3 posto, Okutcu je rekao:„To će reći da je naša trgovina sa SAD, koja je izgubila zamah 2020. godine zbog Covid-a 19 epidemije, ostvarila brzi rast u 2021. godini.“

Okutcu je rekao i da se približavaju cifri od 30 milijardi dolara bilateralnog obima trgovine. Osim toga, kaže Okutcu, njihova želja je potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ističući da za trgovinu treba uspostaviti 'jedinstvo razumijevanja i pristupa', Okutcu je rekao: "U ovom trenutku je od velike važnosti da trgovina ne bude zasjenjena trenutnim političkim i vojnim sukobima. Vjerujem da se trgovina može koristiti kao alat za rješavanje problema. Danas gledamo na političke i vojne sukobe obje zemlje. I pored toga vidimo da se pridaje značaj trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.“

Aksam/Balkan News

komentari (0)