Od sinoć uspostavljen redovan let iz Niša za Istanbul

Putnici će subvencionisanim letovima tokom godine putovati i do Beograda, Frankfurta, Kelna i Ljubljane, a sezonski i do Tivta i Atine.

EKONOMIJA 05.01.2022, 11:23 05.01.2022, 11:51
Od sinoć uspostavljen redovan let iz Niša za Istanbul
© AA

Na aerodromu “Konstantin Veliki“ sinoć je uspostavljen prvi redovan let od Niša do Istanbula. To je jedna od linija od javnog interesa koje aviokompanija Air Serbia od 4. januara obavlja sa aerodroma u Nišu i Kraljevu. 

Putnici će subvencionisanim letovima tokom godine putovati i do Beograda, Frankfurta, Kelna i Ljubljane, a sezonski i do Tivta i Atine.

Avioni Airbus A3019, kapaciteta 144 sjedišta, ka Turskoj i nazad letjet će utorkom i subotom, a putovanje traje sat i dvadesetpet minuta.

Kako se ranije čulo od gradskih zvaničnika, očekuje se da ova veza doprinese jačanju odnosa Srbije i Turske u oblasti ekonomije i turizma. Neki od putnika koji su večeras odljeteli u Istanbul kažu da će dane odmora iskoristiti za šetnju gradom na dva kontinenta, ali da neće zaobići šoping.

Avion je, prema nezvaničnim informacijama, odletio sa trećinom popunjenog kapaciteta, što, s obzirom na pandemiju, nije iznenađujuće.

- Svjedoci smo toga da je ponovo sve veći broj zaraženih, i to se osjeća i u vazdušnom saobraćaju. Na evropskom nivou bilježi se blagi pad putnika u odnosu na prethodne mjesece, naročito na ljeto. Nažalost, takva je situacija i na aerodromu u Nišu. Međutim, možemo da kažemo da je oko novogodišnjih i božićnih praznika interesovanje znatno veće“, kaže Dušan Knežević, direktor sektora Aerodrom “Konstantin Veliki“.

U aerodromskoj zgradi obavezno je poštovanje epidemijskih mjera, dok dodatna pravila za boravak u avionu propisuje svaka avio-kompanija, a za prijelaz granice država u koju se putuje.

- Ono što smo uveli i prilikom otvaranja graničnog prelaza 2020 godine, po preporukama Instituta za javno zdravlje, poštuje se i dalje. To je obavezno mjerenje temperature. Putnicima sa povišenom temperaturom nije dozvoljeno da uđu u terminalnu zgradu. Osim toga, u nju ne mogu da uđu pratioci i dočekivaoci putnika, da bi se omogućilo držanje fizičke distance. Tu su i dezobarijere, sredstva za dezinfekciju ruku, a obavezno je i korištenje maski, govori Knežević.

Osim kompanije Air Serbia, letove iz Niša organizuje i Wizz Air čiji avioni putuju ka Beču, Bazelu, Dortmundu, Memingenu i Malmeu, kao i Ryanair koji omogućava letove do Beča, Milana, Malte i Stokholma.

komentari (0)