Potez za prodaju turskog domaćeg automobila u Njemačkoj: Nakon prodaje u Turskoj, krenut će se sa prodajom u Evropi

EKONOMIJA 05.08.2021, 11:38
Potez za prodaju turskog domaćeg automobila u Njemačkoj: Nakon prodaje u Turskoj, krenut će se sa prodajom u Evropi

Izvršni direktor TOGG tvrtke Gürcan Karakaş, najavio je novi razvoj vezan za turski domaći automobil TOGG, koji se prvo planira prodavati na turskom tržištu a sa linije za masovnu proizvodnju trebali bi sići 2022. godine. Menadžement TOGG-a također, planira napraviti i prvi korak ka evropskom tržištvu u Njemačkoj, gdje je naseljen veliki broj turskog stanovništva. Sa tim u vezi u maju mjesecu TOGG je počeo sa osnivanjem inovacijskog centra u njemačkom gradu Stutgart.

Projekat turskog 100 postotnog električnog SUV-a, koji proizvodi turska automobilska grupacija TOGG sve je više zastupljen u njemačkim medijima. Izvršni direktor TOGG-a, M. Gürcan Karakaş, u intervjuu za njemački ugledni list koji piše o automobilima najavio je ambiciozne ciljeve.

U tom intervjuu kojeg je potpisao Michael Gerster naglašeno je da su turski TOGG.ovi ambiciozni planovi pripremljeni za veliko takmičenje, ističući da je osnovan u partnerstvu najutjecajnijih firmi na području Turske, osnovan sa ulaganjem od 3 milijarde eura.

- Ovo je, također, projekt transformacije Turske. Turska je jedan od najvažnijih zemalja dobavljača Europe u automobilskom području i ima značajnu troškovnu prednost, ističe se u intervjuu za njemački list.

Gürcan Karakaş kazao je kako će tursko vozilo, koje će sići sa trake masovne proizvodnje krajem 2022. godine, najprije će se prodavati na domaćem tržištu.

- Nakon otprilike 1,5 godine počet ćemo prodavati prvo u Njemačkoj, a zatim na drugim europskim tržištima, istakao je Gürcan Karakaş, direktor TOGGa.

Za njemački list direktor TOGG-a, također, je pojasnio kako je partner u baterijama kineska tvrtka Fararis, koja također posluje u Njemačkoj te će se baterijama opskrbljivati iz te firme.

- Imamo planove za zajedničku proizvodnju s tvrtkom u Turskoj, kaže Karakaş.

Prema pisanjima Akşam novina, TOGG Europe GmbH poslužit će kao važna baza a Karakaş je u intervjuu pojasnio izvoz i ciljeve tvrtke te je dodao kako u toj kompaniji radi 450 ljudi a da do kraja godine planiraju doseći broj od 800 zaposlenih ljudi.

Njemački list također navodi da će do 2030. Godine, ukupno 1 milion od pet različitih modela, električnih automobila, a čija intelektualna prava i industrijska vlasništva u cjelosti pripadaju TOGG-u, bit će proizvedeno u pogonu TOGG Gemlik.

- Također, provode se brze studije o infrastrukturi za punjenje u Turskoj. Planirano je puštanje u rad više od 4.000 punionica. Ulaganja nastavljaju uspostavljati standard svakih 10 km, a stanice za brzo punjenje svakih 25 km  na glavnim cestama, ističe se u njemačkom listu.  

komentari (0)