Povećanje penzija u Sjevernoj Makedoniji

Ministrica rada i socijalne politike Jovana Trenčevska objasnila je da se prema novoj metodologiji usklađivanja penzija, osim povećanja troškova života, u obzir uzima i povećanje prosječne plate

EKONOMIJA 16.03.2023, 16:07 16.03.2023, 16:20
Povećanje penzija u Sjevernoj Makedoniji
© AA

Vijeće za socijalno osiguranje Sjeverne Makedonije održao je u četvrtak sjednicu na kojoj je odobreno povećanje penzija od 8,4 posto. 

Sastanku kojim je predsjedavala ministrica rada i socijalne politike Jovana Trenčevska prisustvovali su premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i stručnjaci iz resornih ministarstava i drugih institucija, uključujući i predstavnike nekoliko udruženja penzionera.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je nakon sastanka izjavio da je rast penzija veći od očekivanog, dodajući da su penzioneri svoje penzije zaradili.

- Osim ovog martovskog usklađivanja penzija, u septembru slijedi još jedno usklađivanje troškova života i povećanja prosječne plate, što znači da će u jednoj kalendarskoj godini povećanje penzija biti oko 16 odsto, rekao je Kovačevski.

Dodao je da će se današnjim povećanjem prosječna penzija sa 17.666 denara (287 eura) povećati na 19.150 denara (311 eura).

Ministrica rada i socijalne politike Jovana Trenčevska objasnila je da se prema novoj metodologiji usklađivanja penzija, osim povećanja troškova života, u obzir uzima i povećanje prosječne plate.

komentari (0)