Predsjednik Poslovnog savjeta Turska-BiH DEIK-a Topaloglu: "Cilj nam je dostići obim trgovine od milijardu dolara"

EKONOMIJA 21.01.2022, 13:04 24.01.2022, 16:07
Predsjednik Poslovnog savjeta Turska-BiH DEIK-a Topaloglu: "Cilj nam je dostići obim trgovine od milijardu dolara"

Hasan Topaloğlu, koji je na izborima održanim tokom vikenda izabran za predsjednika Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom (DEIK) tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog savjeta, za BalkanNews je ocijenio ekonomske i trgovinske odnose dvije zemlje.

Topaloğlu je naglasio da između Turske i Bosne i Hercegovine postoje duboko ukorijenjene historijske i kulturne veze, te da su politički odnosi u posljednje vrijeme veoma dobri, također istakao je da paralelno žele da se ekonomski odnosi brzo dovedu na ciljani nivo.

Podsjetivši da je obim trgovine porastao skoro deset puta od 2003. godine, kada je prvi put potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, Topaloğlu je naglasio da im je cilj da dostignu obim trgovine od milijardu dolara ažuriranjem Sporazuma o slobodnoj trgovini prošle godine.

Podsjetivši da su turske investicije u Bosni i Hercegovini ukupno premašile milijardu dolara, Topaloğlu je također ukazao na važnost dovođenja većih turskih investicija u Bosnu i Hercegovinu.

Navodeći da je stabilnost i mir Bosne i Hercegovine i Balkana općenito od izuzetne važnosti za Tursku, Topaloğlu je napomenuo da će stabilnost i mir biti ojačani povećanjem nivoa blagostanja u zemlji.

Napominjući da Turska i Bosna i Hercegovina imaju uspješnu saradnju u mnogim oblastima od obrazovanja do kulture, od infrastrukture do razvoja, Topaloğlu je dodao da želi još više proširiti ovu saradnju tokom predsjedavanja Poslovnim savjetom DEİK-a.

DEIK Turska - Poslovni savjet Bosne i Hercegovine

Ugovor o osnivanju DEIK-a Tursko-bosanskohercegovačko poslovno vijeće potpisan je 1995. godine i uspostavljen je sa vizijom da mehanizam poslovnog savjeta bude važan alat u pogledu bilateralnih ekonomskih odnosa i da će ispuniti važne zadatke u revitalizaciji privrede Bosne i Hercegovine.

U tom kontekstu, doprinos Turske radovima na rekonstrukciji Bosne i Hercegovine kao zemlje donatora, te orijentacija turskih privrednika na građevinsko-ugovaračke i projekte industrijskih objekata u Bosni i Hercegovini, kako malih, srednjih i velikih kompanija, tako i saradnju sa lokalnim partnerima.

komentari (0)