Predstavnici BBI uoči Sarajevo Business Foruma posjetili Uniju turskih razvojnih banaka

Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo i investicije BBI, dodao je kako u okviru SBF-a namjeravaju održati sastanke učesnika i partnera kada je u pitanju oblast finansija.

EKONOMIJA 15.04.2022, 14:23
Predstavnici BBI uoči Sarajevo Business Foruma posjetili Uniju turskih razvojnih banaka
© AA

Predstavnici Bosna Bank International (BBI), uoči Sarajevo Business foruma koji će biti održan 11. i 12. maja, posjetili su Uniju turskih razvojnih banaka (TKBB). 

Sastanku u sjedištu TKBB-a u Istanbulu prisustvovali su v. d. generalnog sekretara TKBB-a Ismail Vural, Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo i investicije Bosna Bank International (BBI), generalni sekretar BBI Salih Purišević, šefica odjela za finansije BBI Lejla Hadžić i šef odjela za javni sektor Ahmed Čorbo.

Gušić je to prilikom kazao kako je BBI glavni organizator SBF-a.

- Danas smo ovdje da predstavimo forum i jačamo saradnju razvojnih banaka. Razgovarali smo o razvijanju saradnje i podizanju na viši nivo. Želimo pojačati veze dviju zemalja. Naredni sastanak u okviru SBF-a namjeravamo održati u BiH, rekao je Gušić.

Dodao je kako u okviru SBF-a namjeravaju održati sastanke učesnika i partnera kada je u pitanju oblast finansija.

Prema njegovim riječima ovo će biti prilika za razmjenu mišljenja razvojnih banaka iz različitih dijelova svijeta kao i razgovore o novim trendovima kada su u pitanju trgovina i finansije.

- Ovo je značajan korak za naš region i razvojno bankarstvo. SBF ima značajnu ulogu u tom pogledu, rekao je Gušić.

V.d. generalnog sekretara TKBB-a Ismail Vural podsjetio je kako je 2019. godine prvi sastanak održan u BiH.

- Bit ćemo tamo kako bismo pružili podršku BBI i BiH. Zbog naših snažnih odnosa koje proizilaze iz prošlosti, BiH je uvijek bila važna zna nas. To ne gledamo samo kroz direktni ekonomski doprinos, nego smo s ovim područjem uvijek i srcem vezani, kazao je Vural.

Podsjetio je kako će ovo biti prvi SBF nakon pandemije.

- I mi ćemo učestvovati i u okviru foruma s BBI ćemo potpisati protokol o saradnji, rekao je Vural.

Dodao je i kako će sadržavati pitanja obuke, razmjene informacija, unapređenja iskustva uposlenih, razvoj razvojnog bankarstva i tome slično, piše AA. 

- Sastat ćemo se s tamošnjim zvaničnicima i razgovarati kako možemo doprinijeti u finansijskom smislu, kao i odrediti okvir onoga što im je potrebno kada su u pitanju finansije. BBI i naše razvojne banke već maju odnose. Kroz forum oni će biti unaprijeđeni i otvoriti put ka jačanju snažnih ekonomskih veza dviju zemalja, rekao je Vural.

SBF podržavaju i Islamska razvojna Banka, Dubai Islamic Bank i Abu Dhabi Islamic Bank.

komentari (0)