Slovenski ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Han u Ankari: Pozivamo turske kompanije da ulažu u Sloveniju

Han će se poslijepodne sastati i s turskim ministrom industrije i tehnologije Mustafom Varankom

EKONOMIJA 10.08.2022, 16:06 10.08.2022, 18:56
Slovenski ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Han u Ankari: Pozivamo turske kompanije da ulažu u Sloveniju

Ekonomskoj saradnji i njenom jačanju između Slovenije i Turkiye posvećen je drugi dan državne posjete slovenskog predsjednika Boruta Pahora i slovenskog ministra za ekonomski razvoj i tehnologiju Matjaža Hana turskom glavnom gradu Ankari. 

Tako je u Ankari održan poslovni okrugli sto slovenačkih i turskih kompanija, a učesnicima su se obratili Pahor i ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Han.

Trgovina između Slovenije i Turkiye je prošle godine dostigla 1,14 milijardi eura. Obostrano ga žele dodatno ojačati, zbog čega su se Pahoru i Hanu u Turkiye pridružile mnoge slovenačke kompanije, između ostalog iz oblasti građevinarstva, turizma, tekstila, logistike, medicine i hemijske industrije, saopštilo je Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju.

Dvije zemlje su u prva četiri mjeseca ove godine bile na dobrom putu ka cilju povećanja saradnje, jer je vrijednost robne razmjene bila deset posto veća nego u istom periodu prošle godine.

"Mnoge kompanije preoblikuju svoje lance snabdijevanja. U tome vidim mogućnosti za jačanje saradnje između slovenačkih i turskih kompanija", rekao je Han u obraćanju na poslovnom okruglom stolu u organizaciji Privredne komore Slovenije i turske spoljnotrgovinske komore DEIK.

Pahor je na okruglom stolu naglasio i da je u 2019. robna razmjena između dvije zemlje već premašila cilj od milijardu eura zacrtan u deklaraciji o strateškom partnerstvu, piše AA. 

Trendovi u razmjeni usluga su dobri, ali ima još dosta neiskorištenog potencijala u stranim investicijama, rezimirane su predsjednikove izjave u njegovom kabinetu.

"Slovenačka privreda je vrlo inovativna i visokotehnološka. Zato sigurno neće biti teško pronaći projekte koji su u zajedničkom interesu slovenačkih i turskih kompanija", dodao je Han, koji prilike vidi posebno u investicijama, turizmu, transportu, poljoprivredi, šumarstvu i ishrani, nauci i tehnologiji, sportu i informacionim tehnologija.

Ministar se upoznao i s postojećim oblicima saradnje, projektima između turskih i slovenačkih kompanija i izazovima s kojima se suočavaju. On je pozvao turske kompanije da ulažu u Sloveniju.

Podaci o investicijama pokazuju da je na kraju 2020. godine kumulativna vrijednost turskih investicija u Sloveniji iznosila 19,8 miliona eura, a akcijski kapital devet miliona eura. Kumulativna vrijednost direktnih investicija slovenačkih kompanija u Turkiye dostigla je 14,2 miliona eura.

Han će se poslijepodne sastati i s turskim ministrom industrije i tehnologije Mustafom Varankom. Među važnijim točkama razgovora bit će jačanje ljetnih veza THY na aerodromu Brnik, rad zajedničke slovenačko-turske ekonomske komisije i izazovi vezani za logistiku i članstvo Turkiye u Globalnom partnerstvu za umjetnu inteligenciju GPAI.

Dvojica ministara potpisaće i međuvladin protokol, kojim će dvije zemlje pojednostaviti administrativne procedure u sprovođenju zajedničkih tendera za saradnju istraživačkih institucija.

Drugi dan državne posjete Pahor je započeo polaganjem vijenca na grob osnivača moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka, a poslijepodne će se sastati s domaćinom, turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Han će se također pridružiti sastanku.

komentari (0)