Tri miliona eura za prekograničnu saradnju Kosova i Sjeverne Makedonije

Ovu saradnju Kosova i Sjeverne Makedonije finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA)

EKONOMIJA 16.03.2022, 14:35
Tri miliona eura za prekograničnu saradnju Kosova i Sjeverne Makedonije
© AA

Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave Kosova i Ministarstvo lokalne samouprave Sjeverne Makedonije u koordinaciji s Kancelarijom Evropske unije na Kosovu organizovali su Konsultativni forum o programu prekogranične saradnje dvije zemlje. 

Ovu saradnju Kosova i Sjeverne Makedonije finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

Elbert Krasniqi, ministar Ministarstva za administraciju lokalne samouprave Kosova, rekao je da najnovija dešavanja u svetu pokazuju potrebu za dobrosusjedstvom i prekograničnom saradnjom.

- Danas na ovom konsultativnom forumu, zahvaljujući podršci EU, okupili smo se da razgovaramo o sljedećoj mogućnosti za finansiranje koju nudi ovaj program kroz povezivanje, a zatim da sprovedemo projekte sa jasnim ciljevima u turizmu i životnoj sredini, rekao je Krasniqi.

Goran Milevski, ministar Ministarstva za lokalnu samoupravu Republike Sjeverne Makedonije izjavio je da je regionalna saradnja na nivu opština jako korisna, a Kosovo i Sjeverna Makedonija su partnerstvo uspostavili još 2010. godine kada je započet prvi program saradnje prekograničnih opština.

Kazao je da je do sada u okviru ovog programa finansirano 14 zajedničkih projekata u vrijednosti od 4,8 miliona eura, od koji je 12 potpuno završeno, a dva su još u realizaciji, piše AA. 

- Ono što je važno o čemu danas želimo da razgovaramo je finalna faza poziva za nove projekte koju želimo da podijelimo sa gradonačelnicima opština, a koja će biti objavljena do kraja ovog mjeseca. Vrijednost ovog poziva je oko tri miliona eura koji će biti podijeljeni institucijama i opštinama dvije zemlje, kazao je Milevski.

Rečeno je da je tema ovog poziva vezana za zaštitu kulturnog i prirodnog nasleđa, zaštitu životne sredine, unaprjeđenje upravljanja klimatskim promenama i prevenciju rizika.

Programski menadžer Kancelarije EU na Kosovu George Papagiannis rekao je da je svrha ovih projekata povećanje prekogranične saradnje te da je ukupna vrijednost koju je EU namijenila više od 25 miliona za period od sedam godina. Kazao je da je za saradnju Kosovo - Sjeverna Makedonija fond iznosio 8,5 miliona.

Ovom konsultativnom sastanku prisustvovali su gradonačelnici i predstavnici opština iz programske oblasti prekogranične saradnje.

komentari (0)