Ulaganja Turske u BiH premašuju cifru od milijarde dolara

Očekuje se da će iznos ulaganja porasti uz revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je stupio na snagu 1. augusta 2021. godine...

EKONOMIJA 04.08.2021, 08:56 04.08.2021, 12:13
Ulaganja Turske u BiH premašuju cifru od milijarde dolara
© AA

Prema turskim statističkim podacima koji se odnose na investicije van granica Turske a koji se vode od 2001. godine, ukupna početna ulaganja turskih kompanija u Bosni i Hercegovini, kako saznajemo, iznose 250 miliona dolara. 

Toj brojci, napominjemo, nisu pridodata kasnija dodatna ulaganja. Od tih ulaganja sektori poput bankarstva, hemijske industrije, sirovina za staklo, sode i proizvodnje ambalaže imaju važno mjesto u tim ulaganjima. 

Kako saznaje Balkan News, ovaj iznos odnosi se na investicije privatnih kompanija realiziranih u zavisnosti od uslova tržišta te takva ulaganja osiguravaju zaposlenje za više od 2.000 ljudi u Bosni i Hercegovini. 

Ulaganja Turske koja su isporučena Bosni i Hercegovini državnim putem i koja se stoga evidentiraju kao razvojna pomoć, također su dosegla značajan iznos. 

U tom kontekstu, razvojna pomoć koju je Turska u posljednjih dvadeset godina pružila institucijama Bosne i Hercegovine kroz svoje različite institucije - u prvom redu tu su TIKA, Generalna vakufska direkcija i Turski Crveni polumjesec - iznosi više od 400 miliona dolara. 

Sa druge strane, osim ove planske razvojne pomoći, Turska je uvijek među prvim zemljama koje se odazovu međunarodnim pozivima za pomoć Bosne i Hercegovine, što je najskorije vidjelo tokom pandemije. 

Na samom kraju, ako se u obzir uzmu ulaganja privatnog sektora uključujući i kasnija ulaganja u proširenje kapaciteta, razvojna pomoć i donacije općina i navladinih organizacija, ulaganja Turske u Bosnu i Hercegovinu od 1995. godine do danas premašuju cifru od milijarde dolara. 

Turska ima veliko iskustvo u područjima kao što su poljoprivreda, hrana, turizam i infrastruktura, a Bosna i Hercegovina ima potencijal u tim područjima. Očekuje se da će iznos ulaganja porasti uz revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je stupio na snagu 1. augusta 2021. godine

komentari (0)