Velika interesovanja za putovanja brodom u Tursku iz Libije

EKONOMIJA 20.12.2021, 15:01 20.12.2021, 15:39
Velika interesovanja za putovanja brodom u Tursku iz Libije
© Haber7

Počela su sedmična putovanja brodom iz Libije za Tursku. To nisu obična putovanja, to su putovanja u kojem će Turska biti na dobirku.

Na brodu "Kevalay Queen", bilo je 200 putnika. Prije napuštanja broda, putnici su testirani na novi tip epidemije koronavirusa (Kovid-19). Očekuje se da će putnici koji dolaze u grad oživjeti trgovinu i ostvariti turističke i komercijalne posjete Izmiru i okolnim provincijama.

Nakon jednosedmične posjete, brod će se vratiti u Libiju u nedjelju uvečer. Navedeno je da će u povratničkom putovanju učestvovati i 40 poslovnih ljudi iz Turske. Konstatovano je da je interesovanje za putovanja koji su započeli početkom mjeseca veliko.

Murtaza Karanfil, predsjednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Tursko-libijskog poslovnog savjeta i Tursko-libijskog udruženja privrednika, naveo je da je drugi put iz Libije u Izmir obavljen bez ikakvih zastoja i problema.

Karanfil je naveo da je prvi brod napustio Tursku sa teretom od tri miliona dolara koji se sastoji od tekstila, hrane, medicinskih sredstava, rezervnih dijelova, građevinske opreme, namještaja, električnih alata i kuhinjskog posuđa.

- U našem prvom putovanju dali smo tri miliona dolara izvozu Turske. Mislimo da će se ta cifra postepeno povećavati. Trenutno smo u zimskim mjesecima, ali smo u dva navrata doveli oko 350 putnika iz Libije. Mislimo da će ovaj broj biti veći s proljećem i ljetom. Postoje potražnje za putovanjima u narednim mjesecima. Planiramo da povećamo broj putovanja i destinacija na ljeto, kazao je Karanfil.

Podsjećajući da vladini zvaničnici konstantno izražavaju važnost afričkog kontinenta, posebno predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Karanfil je rekao: „Moramo se više fokusirati na Libiju kako bismo poboljšali naše odnose s Afrikom. Moramo unaprijediti naše ekonomske odnose i trgovinu. Ovdje želimo da doprinesemo ovom procesu sa putovanjima koje smo započeli.“

Bülent Tercan, šef volonterske grupe Destination İzmir, koja je osnovana da İzmir postane turistički brend, kazao je da treba cijeniti vrijednost putovanja koje su ponovo započela nakon 25 godina.

 - Posjetioci koji dolaze brodom nisu obični turisti. Dođu u Izmir sa visokim budžetima da kupuju. To će biti od velike koristi za trgovce, kazao je Tercan.

Tercan je dodao da bi uz ohrabrenje i podršku profesionalnih organizacija bilo dobro da privrednici na gradskim bazarima organizuju posebne kampanje za one koji dolaze iz Libije i prave reklame kako bi ih privukli.

Haber7/Balkan News

komentari (0)