Amel Tuka uoči Svjetskog prvenstva u nogometu: Katar će biti nezaboravan domaćin

Amel Tuka upravo je sa Svjetskog prvenstva u Dohi donio srebrenu medalju za Bosnu i Hercegovinu

Fudbal 24.10.2022, 09:26 24.10.2022, 14:19
Amel Tuka uoči Svjetskog prvenstva u nogometu:  Katar će biti nezaboravan domaćin
© Printscreen/ Ambasada Qatara

Dok se u Državi Katar vrše posljednje pripreme za održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva, koje počinje za manje od mjesec dana, a iz svijeta stižu pohvale na ogroman trud domaćina kako bismo bili svjedoci jednog uistinu velikog sportskog događaja, prijatelji sporta iz svih dijelova naše planete upućuju sportske pozdrave prema Dohi i pozivaju na praćenje utakmica Mundijala koji će se po prvi put održati na Bliskom istoku.

Među njima su i neki od najuspješnijih bosanskohercegovačkih sportaša. Nakon Lane Pudar, svoju poruku uputio je i Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački i europski atletičar u svojoj disciplini, te viceprvak svijeta na 800 metara.

Amel Tuka upravo je sa Svjetskog prvenstva u Dohi donio srebrenu medalju za Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopštenju. 

- Naravno da ću, ako Bog da, pratiti Svjetsko prvenstvo (SP) koje će se održati u Kataru. Pogotovo jer se radi o fudbalu, najpopularnijem sportu kojeg svi volimo i pratimo. Jedva čekamo zanimljive utakmice, zanimljive duele..., rekao je Tuka.

Budući ima iskustva sa Svjetskog prvenstva u atletici, Tuka apsolutno vjeruje da će SP Katar 2022. biti „na jednom vrhunskom nivou“.

- Koliko sam pratio i u medijima, stvarno su doveli najbolje stručnjake iz svih segmenata, da naprave svjetski događaj i da budu nezaboravni domaćini, kao što su bili kad smo imali Svjetsko prvenstvo u atletici. Tako da ne sumnjam da će to biti na jednom stvarno zavidnom nivou, dodao je Tuka, koji ne krije svoje oduševljenje Katarom kao zemljom.

Vjeruje, također, da će svi osjetiti veliko gostoprimstvo i ljubaznost stanovnika Katara, nacije „koja želi da napreduje u svemu, pa tako i u sportu“, te da budu „rame uz rame sa najboljima“.

- Meni je jako žao što mi kao Bosna i Hercegovina nemamo svog predstavnika, što se naša reprezentacija nije plasirala, što nemam priliku ono da srcem navijam za svoju reprezentaciju“, kaže Amel Tuka, te ističe: „Želim svim građanima proučiti da uživaju u sportu. Sigurno će ovo biti kvalitetno Svjetsko prvenstvo, kvalitetne utakmice. Da uživaju, da se opuste u tom periodu odigravanja Svjetskog prvenstva. Da gledaju najbolje igrače. Da navijaju za reprezentacije koje simpatišu, koje vole. Svu sreću želim Kataru u organizaciji, u svemu“.

Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu od 20. novembra do 18. decembra, 

FIFA je i ovih dana ponovila da će Katar pripremiti najbolje izdanje FIFA Svjetskog prvenstva ikada.

Predsjednik Medicinskog komiteta FIFA-e dr. Michel D'hooghe izjavio je ovog vikenda u intervjuu za belgijsku radio stanicu RTBF da je Katar spreman učiniti sve što je u njegovoj moći da Svjetsko prvenstvo bude održano na najbolji mogući način. Stoga vjeruje „da će svijet biti svjedok velikog događaja“.

Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva.

Svaki stadion imat će zabavnu i zonu za navijače. Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om.

komentari (0)