banner17

banner18

Nekadašnji fudbaler Rade Bogdanović o Sarajevu, FK Željezničaru, Osimu...

Prisjetio se Bogdanović i svog dolaska u FK Željezničar, kada su ga Duško Bajić i Josip Bukal na jednom od školskih turnira zapazili

Fudbal 28.02.2023, 11:03 28.02.2023, 11:19
Nekadašnji fudbaler Rade Bogdanović o Sarajevu, FK Željezničaru, Osimu...
© Balkan News

Nekadašnji fudbaler Rade Bogdanović bio je gost u popularnoj emisiji „Top Gol by Baho“, voditelja i urednika Sabahudina Topalbećirevića.

Izvanredan fudbaler i sada fudbalski analitičar u svom stilu govorio je o Draganu Džajiću, Nemanji Vidiću, Fudbalskom savezu Srbije, o rodnom gradu - Sarajevu, Fudbalskom klubu Željezničar, u kojem je i započeo svoju karijeru, Crvenoj Zvezdi, Dinamu ali i o velikim imenima iz svijeta fudbala. 

Bivši fudbaler Željezničara, na pitanje voditelja Sarajevo ili Beograd, kazao je da je na to pitaje veoma teško odgovoriti.

- Teško pitanje s obzirom na to da sam se rodio i 22 godine živio u Sarajevu. Do te nesretne 1992. godine, kada sam morao da ga napustim. Znate kako kažu u narodu, na majku i grad u kojem si se rodio nikad nemoj da pljuneš, niti misliš nešto loše. Sarajevo nosim u srcu. Pokazujem, promovišem, pričam što mislim. Otišao sam prije 31 godinu, nastanjen u Beogradu od 1994. godine. Ne bih mogao da se odlučim, iskreno to je 50:50, kazao je Bogdanović. 

Prisjetio se Bogdanović i svog dolaska u FK Željezničar. Najprije su ga, priča on, Duško Bajić i Josip Bukal na jednom od školskih turnira zapazili. Prišli su tada nastavniku, a već 1983. godine Bogdanović se našao na turniru.

- Narednih pet godina sam uživao. Imam svesku A4 format koja je bila moja amajlija i ponio sam je kad sam napuštao Sarajevo. U njoj su zapisane sve utakmice koje sam odigrao za pionire i omladince iz Željezničara, isječci iz novina, nastupi, izjave, ocjene. Često to prelistam i sjetim se svih drugara, kaže Bogdanović.

Rade Bogdanović je u emisiji govorio i o pokojnom Ivici Osimu, legendi fudbala, za kojeg ističe da je „najveća bh. fudbalska figura“.

- Generacija fudbalera koje je trenirao nisu od njega izvukli svoj maksimum da bi napravili u životu mnogo više od onog što su napravili. To potpisujem. Harizmatičan i inteligentan čovjek. Da bi ga shvatio, morao bi odbor da se skoncetrišeš, a narednih dana da razmišljaš, kazao je Bogdanović.

Govorio je Bogdanović i o Vahi Halilhodžiću, kojeg bi doveo na klupu Zmajeva, ali i o novoizabranom selektoru bh. momčadi Faruku Hadžibegiću. 

Cijelu emisiju pogledajte na linku:

komentari (0)