Stephanie Frappart, prva žena koja će suditi kvalifikacijsku utakmicu u Kataru

Francuskinja Frappart jedna je od tri sutkinje među 36 odabranih sudaca za SP u Kataru, uz kolegicu iz Ruande Salimu Mukansangu i Yoshimi Yamashitu iz Japana

Fudbal 30.11.2022, 10:30 30.11.2022, 10:37
Stephanie Frappart, prva žena koja će suditi kvalifikacijsku utakmicu u Kataru
© AA

Stephanie Frappart postat će prva žena koja će suditi utakmicu muškog Svjetskog prvenstva u fudbalu nakon što je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila da će ona suditi utakmicu grupe "E" u četvrtak između Njemačke i Kostarike, piše Anadolija.

Francuskinja Frappart jedna je od tri sutkinje među 36 odabranih sudaca za SP u Kataru, uz kolegicu iz Ruande Salimu Mukansangu i Yoshimi Yamashitu iz Japana.

Još tri službene osobe doputovale su na Svjetsko prvenstvo kao pomoćne sutkinje.

Za 38-godišnju Frappart suđenje muške utakmice Svjetskog prvenstva posljednji je uspjeh u brzom usponu na najviši nivo u fudbalskom suđenju.

Francuskinja je također bila prva žena koja je sudila u francuskoj Ligue 1 2019, iste godine kada je sudila i finale Svjetskog prvenstva za žene.

Frappart je sudila finale UEFA Superkupa 2019. između Liverpoola i Chelseaja, prije nego što je sudila Ligu prvaka 2020. i zatim finale Kupa Francuske prošle sezone.

komentari (0)