Sve spremno za remake sarajevskog derbija iz 1996.

Igrači koji su prije 26 godina igrali za Željezničar i Sarajevo ponovo će istrčati na teren stadiona Grbavica sutra u 19:30 sati.

Fudbal 07.06.2022, 11:57 09.06.2022, 12:24
Sve spremno za remake sarajevskog derbija iz 1996.
© AA

Glavni grad Bosne i Hercegovine sutra će biti domaćin jedinstvenog sportskog događaja zamišljenog kao remake utakmice između FK Željezničar i FK Sarajevo, koja je odigrana 2. maja 1996. godine. 

Igrači koji su prije 26 godina igrali za Željezničar i Sarajevo ponovo će istrčati na teren stadiona Grbavica sutra u 19:30 sati. Biće to remake prve utakmice odigrane na stadionu Grbavica nakon ratnih dešavanja, a igraće fudbaleri sarajevskih rivala koji su igrali i prije 26 godina.

Tim povodom danas je održana konferencija na kojoj su se novinarima obratili Elvir Karalić i Jasmin Ligata iz Udruženja Pomozi.ba, Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice KS, Amira Bajrović-Uzunović, direktorica FK Željezničar i Ajla Alimanović, direktorica FK Sarajevo, te bivši fudbaleri ova dva kluba koji će ponovo zaigrati na Grbavici, Bulend Biščević i Dženan Hošić.

Predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda pozvao je sve navijače i simpatizere Želje i Sarajeva, sve građane našeg grada, posjetioce, domaće i strane turiste da sutra uživaju u ovom jedinstvenom sportskom i humanitarnom događaju i osjete istinski duh Sarajeva, naglasivši kako je derbi iz ’96. godine simbolizuje više od samog sporta i fudbala, piše AA. 

- Ta utakmica simbol je pobjede mira nad ratom i simbol nesalomljivog duha ovog grada koji ne priznaje druge podjele osim podjele na bordo i "plave“, rekao je Magoda.

Potpisan je i Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji između Turističke zajednice KS i Udruženja Pomozi.ba koji će biti temelj za realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti turizma i filantropskog djelovanja ove dvije organizacije.

Osnivač Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić zahvalio je Turističkoj zajednici KS koja je prepoznala rad i zalaganje ove organizacije, te što će kontonuirano nastaviti s podrškom aktivnostima koje će unaprijediti kvalitet života naših sugrađana.

- Mi ćemo poslije utakmice transparentno objaviti koliko je sredstava skupljeno i kako će se ona utrošiti, rekao je Karalić.

Grbavica ponovo slavi život

Idejni tvorac projekta organiziranja remake derbija nakon 26 godina Jasmin Ligata naglasio je važnost ove emotivne utakmice za njegovanje kulture sjećanja te je otkrio da će oko 40 aktera originalnog derbija iz ’96 ponovo istrčati na terenu u društvu njihove djece.

- Bilo koja druga utakmica na temu remakea ne bi bila ostvariva, ali ova utakmica iz 96. je po svemu posebna, po emocijama, dešavanjima na terenu i tome što su gradska djeca Želje i Sarajeva činila oba tima, rekao je Ligata i dodao da će sutrašnja utakmica, baš kao i ona iz 96., slaviti život i mir.

Direktorica FK Željezničar Amira Bajrović-Uzunović i FK Sarajevo Ajla Alimanović pozvale su navijače da svojim prisustvom podrže ovu utakmicu koja će biti svojevrsni čas historije za mlađe generacije.

- Meni je izuzetno drago da je Grbavica domaćin ovakvog događaja koji će ponovo okupiti aktere historijske utakmice iz 96. godine. Zasigurno možemo reći da to nije bila samo takmičarska utakmica, već pobjeda i Grbavice i BiH i Želje i Sarajeva jer se fudbal vratio u grad i slavili smo život, rekla je Bajrović-Uzunović.

- FK Sarajevo je čast i zadovoljstvo da budemo sponzori ovakvog projekta. Sigurno je da su bile velike emocije kod derbija 96. godine i dio tih emocija ćemo pokušati prenijeti i sutra na utakmici, rekla je Alimanović.

Igrat ćemo s mnogo emocija, koliko nam noge dozvole

Bivši fudbaleri Bulent Biščević i Dženan Hošić vjeruju da je odabrana utakmica najbolja u historiji sarajevskih derbija jer budi posebne emocije. Prisjetili su se golova na "oslobođenoj livadici“ gdje, kako kažu, nisu igrali igrači suprotnih timova, nego “raja protiv raje“.

- To je specifična utakmica za sve nas. Drago mi je da su svi oni učesnici iz 96. živi i zdravi i da smo ponovo na okupu s ciljem da odigramo utakmicu i pomognemo onima kojima je to potrebno, rekao je bivši as Željezničara Biščević i dodao da će sutra odigrati meč pun emocija i to onoliko koliko im “noge budu dozvoljavale“.

I Biščević i Hošić su istakli da su sretni što su bili dio tih generacija koje su očuvale čar derbija, ostale vezane za svoje klubove i koje i danas gaje veliko prijateljstvo.

- Nisam vjerovao da se ovo može organizirati, Ovo je prava stvar za naš grad i mislim da možemo na terenu pokazati to što se od nas očekuje. Nije se mogla izabrati bolja utakmica. Remake te utakmice je sigurno utakmica raja protiv raje, rekao je Hošić.

Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je u humanitarne svrhe, tačnije u Fond "Sportisti za život" koji je osnovao kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko, zajedno sa Mirzom Teletovićem i Udruženjem Pomozi.ba, a iz kojeg se uplaćuju sredstva potrebna za liječenje oboljelih bh. građana. Fond za liječenja možete podržati i pozivom na telefonski broj 17021 kojim se doniraju 2 KM!

komentari (0)