Abazović na Samitu u Ohridu: "Na nama je da jedni drugim pružimo ruke i rješavamo sva pitanja"

Abazović je rekao i da zemlje regije trebaju mijenjati sebe, jer niko neće završiti njihov dio posla

Region 08.06.2022, 12:01
Abazović na Samitu u Ohridu: "Na nama je da jedni drugim pružimo ruke i rješavamo sva pitanja"
© Facebook/Dritan Abazović

Premijer Crne Gore Dritan Abazović obratio se danas na Samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji i tom prilikom podržao inicijativu koja je, po njegovim riječima, pomoć u zajedničkom stvaranju bolje budućnosti. 

Abazović je izjavio da mu je čast i zadovoljstvo što prisustvuje samitu, iako u svojstvu posmatrača. Istakao je kako zemlje Zapadnog Balkana ne mogu promijeniti svoju prošlost, ali budućnost mogu.

- Na nama je izbor da li tu budućnost vidimo onako kao što je bila prošlost na Zapadnom Balkanu ili drugačije. Inicijativu 'Otvoreni Balkan' doživljavam kao jednu ispomoć u tome da zajednički stvorimo bolju budućnost, zasnovanu na ekonomskom progresu, na biznisu, većoj mobilnosti građana, većoj mogućnosti da ostvarujemo saradnju na svim poljima, rekao je Abazović.

Dodao je da će nezavisno od toga kako se zove, svaka inicijativa i svaki mehanizam koji može voditi ka bilo kojem napretku , pomirenju imati podršku Vlade Crne Gore.

- Prva stepenica da bismo gradili odnose jeste da sjednemo zajedno i da vodimo dijalog. Dijalog vodi povećanju našeg međusobnog povjerenja. Povećanje našeg međusobnog povjerenja vodi ka tome da se ne plašimo jedni drugih i da zajednički stupamo u akcije koje podrazumijevaju, prije svega, stvaranje klime progresa u regiji, rekao je Abazović.

Abazović je rekao i da zemlje regije trebaju mijenjati sebe, jer niko neće završiti njihov dio posla. U tom kontekstu je rekao da retrogadne politike, politike prošlosti zasnovane na međusobnom nepoštovanju i potenciranju konflikta su sve zemlje Zapadnog Balkana zadržale ovdje gdje su one sad, piše AA. 

- Niko ne voli da importuje probleme. Kad imate lidere Zapadnog Balkana koji idu u Brisel i pričaju jedni protiv drugih, u nemogućnosti da nađu i najjednostavnija rješenja za sebe, mi stvaramo sliku da smo sve dalje od EU. Bez obzira što nismo svi formalno članovi 'Otvorenog Balkana', danas sjedimo zajedno nas petorica, a nadam se da ćemo sljedeći put biti šestorica, nezavisno od inicijative, mjesta, vremena i teme. Da sjednemo i da se dogovaramo o potrebama građanima. Siguran sam tada da će poruka EU-u biti umnogome drugačija nego sada i da će oni koji su, s pravom ili ne, skeptični i usporavaju da zemlje Zapadnog Balkana uhvate korak u integracionom procesu shvatiti da griješe i da ovaj dio svijeta pripada evropskoj porodici. Da bi bili članovi porodice moramo da mijenjamo ponašanje, majndset, da promovišemo nešto drugo, da ribrendujemo Zapadni Balkan, rekao je Abazović.

Dodao je i da su mu se svidjele ideje o "grenlineu", laganom prelasku granice, kao i o stvaranju radne grupe ukoliko dođe do krize energenata ili u transportu hrane.

- Ukoliko neko misli da može sam zadovoljiti potrebe u 21. vijeku u 2022. godini sretno mu bilo, ali mislim da je takva politika pogubna. Ako s druge strane imamo ideju da u jednom otvorenom razgovoru razvijamo povjerenje, stvaramo društvo koje može da da šansu nekim novim politikama, zaista mislim da tome treba dati šansu. Mi na Zapadnom Balkanu zaslužujemo jednu drugu priču, smatra Abazović i dodao:

"Na nama je da jedni drugim pružimo ruke i u otvorenom razgovoru rješavamo sva pitanja koja su na stolu, krajnje demokratski i onako kako dolikuje ozbiljnim ljudima".

komentari (0)