Albanija obilježava "Dan zastave i nezavisnosti": 110 godina od nezavisnosti

Albanski predsjednik Bujar Nishani prisustvovao je tradicionalnom podizanju zastave u Vlori na jugu zemlje, u gradu gdje je 28. novembra 1912. godine, Narodna skupština proglasila nezavisnot Albanije od Osmanskog carstva

Region 28.11.2022, 12:01 30.11.2022, 14:56
Albanija obilježava "Dan zastave i nezavisnosti": 110 godina od nezavisnosti
© AA

Mnogobrojnim manifestacijama i svečanom ceremonijom Albanija je u ponedjeljak obilježila 110. godišnjicu nezavisnosti, koja se ujedno proslavlja i kao Dan albanske zastave

U jučerašnjem govoru, prenosi Klix, povodom "Dana zastave i nezavisnosti" albanski premijer Edi Rama rekao je Rama je istakao i kako su Kosovo i Albanija "dvije države ujedinjene jednim srcem"

Govoreći na zajedničkoj sjednici albanske i kosovske skupštine povodom 110. godišnjice nezavisnosti Albanije, Rama je rekao da vjeruje da će se konačno priznanje Kosova u međunarodnoj areni desiti brže nego što se očekivalo.

Albanski predsjednik Bujar Nishani prisustvovao je tradicionalnom podizanju zastave u Vlori na jugu zemlje, u gradu gdje je 28. novembra 1912. godine, Narodna skupština proglasila nezavisnost Albanije od Osmanskog carstva.

Nishani je obišao Spomenik nezavisnosti i položio vijenac na grob Ismaila Qemalija, jednog od potpisnika albanske Deklaracije o nezavisnosti, piše AA. 

Toj ceremoniji prisustvovali mnogobrojni albanski zvaničnici i građani iz ostalih dijelova zemlje, ali i iz susjednog Kosova, Makedonije, Crne Gore i dijaspore.

"Dan zastave", obilježava se i na Kosovu, koje je prije nekoliko godina proglasilo 28. novembar državnim praznikom, kao i u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, koje su dom značajnog albanskog stanovništva.

komentari (0)