Albanija saopćila da je pogođena novim sajber napadom od istog napadača

Region 11.09.2022, 09:53
Albanija saopćila da je pogođena novim sajber napadom od istog napadača
© AA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije saopćilo je danas da je jedan od njenih graničnih sistema pogođen sajber napadom koji je došao iz istog iranskog izvora kao i raniji napad koji je doveo do prekida diplomatskih odnosa s Iranom.

U saopćenju se navodi da je prethodne večeri utvrđeno da je sistem za prenos informacija albanske policije pod sajber napadom sličnim onom koji je (vladin portal) e-Albanija pretrpjela u julu.

“Preliminarni rezultati istrage pokazuju da je napad počinila ista ruka“, navodi se u saopćenju i dodaje da su vlasti privremeno zatvorile sve sisteme, uključujući Totalni sistem upravljanja informacijama (TIMS), koji evidentira ulaske i izlaske na graničnom prelazu. Lokalni mediji izvještavaju o dugim redovima na najmanje dva granična prelaza na jugu.

Albanija, članica NATO-a, prekinula je diplomatske odnose s Iranom. Bio je to prvi poznati slučaj da je zemlja prekinula diplomatske odnose zbog sajber napada.

“Još jedan sajber napad, od istih agresora koje su već razotkrili i osudili saveznici Albanije i prijateljske zemlje, viđen je sinoć na sistemu TIMS“, napisao je albanski premijer Edi Rama na Twiteru, dodajući da zvaničnici koordiniraju odbrambene aktivnosti sa saveznicima.

Albanska vlada optužila je Iran da je izveo napad 15. jula, koji je privremeno zatvorio brojne digitalne servise i web stranice albanske vlade.

Microsoft, FBI i drugi sajber stručnjaci pomogli su Albaniji nakon julskog napada. Microsoft je u četvrtak na blogu rekao da je umjereno uvjeren da hakeri pripadaju grupi koja je javno povezana s iranskim Ministarstvom obavještajnih poslova i sigurnosti.

Američka vlada je u petak uvela sankcije iranskoj obavještajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na napad na Albaniju. NATO i Evropska unija također su osudili napad i podržali Albaniju.

Izvor: AA

komentari (0)