Aleksandar Vučić: Svi građani BiH moći će potpuno besplatno da se vakcinišu i da dobiju uvjerenje

Region 02.06.2021, 14:03 02.06.2021, 14:45
Aleksandar Vučić: Svi građani BiH moći će potpuno besplatno da se vakcinišu i da dobiju uvjerenje
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od četvrtka, 3. juna, svi građani Bosne i Hercegovine moći da se vakcinišu protiv koronavirusa u Srbiji bilo kada i bilo gdje, javlja AA.

- U svakom mestu će svi građani BiH moći potpuno besplatno da se vakcinišu i da dobiju sertifikat o vakcinaciji, kao i građani Srbije, naveo je Vučić nakon sastanka sa rukovodstvom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Beogradu.

Na sastanku je bilo riječi o važnim pitanjima, te o novoimenovanom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, koji je na toj poziciji naslijedio Valentina Inzka.

Vučić je kazao da odluku o predstavniku donosi Savjet bezbjednosti UN, a da će Srbija u skladu sa ovlašćenjima iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti od visokog predstavnika izveštaje o stanju u BiH.

- Redovno ćemo da tražimo izveštaje i uvereni smo da ukoliko opstanu na teritoriji BiH, oni će tu obavezu i ispunjavati, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija će morati da razgovara sa visokim predstavnikom, ali će uvijek iskazivati svoje mišljenje, stavove i odnos i slušati RS šta po tom pitanju ima da kaže.

- Srbija neće podržavati provođenje u delo Bonskih ovlašćenja kojima bi neko na jedan ili drugi način pokušao da kreira političku situaciju u RS, dodao je.

On je ponovio da će Srbija uvek biti uz RS, poštujući integritet BiH.

Vučić je kazao da poznaje Schmidta, da je riječ o ozbiljnom čovjeku, sa kojim se nerijetko dobro razumijevao, te napomenuo da su lični odnosi jedno, a principi nešto drugo.

Predsjednik Srbije je na pitanje o genocidu o Srebrenici naveo da mora da se pokaže poštovanje prema bošnjačkim žrtvama, da bi se pokazalo "da smo drugačiji od onih koji se ni ne sećaju jasenovačkih žrtava".

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je lider vladajuće stranke u entitetu RS Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), naveo je da RS neće prihvatiti imenovanje visokog predstavnika u BiH bez relevantne rezolucije Saveta bezbjednosti UN.

- Bez rezolucije Saveta bezbednosti imenovanje visokog predstavnika je protiv interesa RS i srpskog naroda u BiH, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve treba da se vrati u tokove legalnosti, a RS je protiv bilo kakve rehabilitacije u smislu ovlašćenja i kreiranja novih zakonskih rešenja.

- Ne želimo problematizaciju, ne želimo dramatizaciju, već primenu Ustava. Nismo antidejtonska strana, antiustavna strana, tražimo poštovanje međunarodnog prava i Ustava BiH, poručio je Dodik.

Upitan o izjavi člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da se Srbija miješa u unutrašnje stvari BiH, Dodik je odgovorio da Džaferović uvek u sastancima vidi ono što je njemu svojstveno, te da se ovde radi o međusobnom informisanju, a ne miješanju.

komentari (0)