Balkan se oporavlja od katastrofalne oluje

Superćelijska oluja koja tokom jučerašnjeg dana pogodila Sloveniju i Hrvatsku, ostavljajući kataklizmične prizore, pogodila je sinoć i Novi Sad

Region 20.07.2023, 14:45
Balkan se oporavlja od katastrofalne oluje
© AA

Balkan od oporavlja od katastrofalne oluje koja se zahvatila Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Sloveniju... 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je snažno olujno nevrijeme koje je jučer pogodilo ponajviše Zagreb, ali i područja 14 hrvatskih općina. Potvrđena je smrt četiri osobe, a prema prvim procjenama, oštećeno je više od 2.000 objekata. Na terenu je 5.000 vatrogasaca te vojska. 

Prema prvim procjenama, u Zagrebu je snažan vjetar srušio preko 1.000 stabala, a službe su pozvale građane da izbjegavaju parkove i gradska groblja.

- Ovo je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu, palo je 20 do 35 litara kiše po metru kvadratnom u svega 10 minuta, a udari vjetra bili su olujni na granici orkanskih. Pojava ovako ekstremnih oborina samo su najnoviji znak sve bržih i sve razornijih klimatskih promjena koje pogađaju ne samo Hrvatsku i Evropu, nego i cijeli svijet, rekao je Plenković.

Superćelijska oluja koja tokom jučerašnjeg dana pogodila Sloveniju i Hrvatsku, ostavljajući kataklizmične prizore, pogodila je sinoć i Novi Sad.

Snažan vjetar praćen obilnom kišom u Novom Sadu i okolnim mjestima nosio je krovove kuća i zgrada, obarao višedecenijska drveća, noseći letnje bašte kafića, kontejnere, bicikla i sve što se našlo na putu silovite oluje. Za nešto više od pola sata, za koliko je oluja protutnjala Novi Sadom, iza sebe na ulicama grada ostavila je popriličan nered, a neke ulice i danas su neprohodne od drveća, granja, krovnih konstrukcija.

Tokom nevremena povrijeđene su dvije osobe – 12-godišnja djevojčica na koju je palo drvo i 74-godišnjak kojeg je oluja oborila sa skutera. 

Oluja je poharala i mnoge bosanskohercegovačke gradove. Jedna ženska osoba smrtno je stradala u Brčkom gdje je oluja ostavila katastrofalne prizore na ulicama. Slično je prošla i Bijeljina gdje je proglašeno stanje elementarne nepogode. Stanje prirodno nesreće proglašeno je i u Tuzlanskom Kantonu. 

komentari (0)