Begaj i Osmani u Tirani: Ne smijemo dozvoliti da Putinov plan sprovede Vučić

- Strateška priroda odnosa između naše dvije države je od neotuđivog značaja i sa jedinstvenom ulogom za stabilnost, sigurnost, održivi razvoj i euroatlantsku perspektivu cijelog regiona

Region 04.09.2023, 15:32
Begaj i Osmani u Tirani: Ne smijemo dozvoliti da Putinov plan sprovede Vučić
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani danas je započela dvodnevnu zvaničnu posjetu Albaniji, na poziv predsjednika Bajrama Begaja. Dvoje zvaničnika govorili su o saradnji dvije zemlje, podršci Albanije Kosovu te nedavnim tenzijama na sjeveru Kosova.

Begaj je istakao da Albanija snažno podržava težnje Kosova ka euroatlantskim integracijama, dodavši da je Albanija, kao članica NATO-a, proaktivna u institucionalizaciji odnosa Kosova sa NATO-om. Begaj je rekao da je u međudržavnoj saradnji glavna pažnja usmjerena na dalje jačanje i produbljivanje strateškog partnerstva u svim aspektima, dodajući da su odnosi Albanije i Kosova veoma dobri.

- Strateška priroda odnosa između naše dvije države je od neotuđivog značaja i sa jedinstvenom ulogom za stabilnost, sigurnost, održivi razvoj i euroatlantsku perspektivu cijelog regiona. Kosovo je nacionalni prioritet Albanije. To je bilo i ostalo moto svakog građanina Albanije, rekao je Begaj.

On je istakao da je dijalog Kosova i Srbije koji pomaže EU i snažno podržava SAD-e, jedini put ka miru i normalizaciji odnosa, kao i članstvu Kosova u regionalnim i međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije.

Govoreći o nedavnoj situaciji i tenzijama na sjeveru Kosova, Begaj je rekao da je “uprkos provokacijama za zaoštravanje situacije u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, kao i hibridnim intervencijama zlonamjernih trećih aktera, potrebna bolja koordinacija bliža i bolja sa našim glavnim partnerima, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom“. Begaj je dodao da niko ne može da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, kao ni njegovo pravo da sprovodi zakone i ustav zemlje.

Osmani je naglasila da je ključna riječ njene posete Albaniji koordinacija za jedinstvenu vanjskopolitičku strategiju i djelovanje. Ona je rekla da je sa predsjednikom Begajem razgovarala o dostignućima i uspjesima Republike Albanije i Kosova, ali i o izazovima koje, prema njenim riječima, moraju zajedno da prevaziđu.

- Kosovo i Albanija imaju jedinstvenu historijsku, kulturnu i nacionalnu vezu koja našu saradnju i naše veze čini čvrstom i neraskidivom. Pred izazovima ostajemo ujedinjeni fokusirajući se na jedan cilj: stabilnost, prosperitet i euroatlantske integracije naših zemalja. Albanski narod je uvijek bio i ostaje faktor stabilnosti u regionu i sa jasnom euroatlantskom orijentacijom, rekla je Osmani.

Istakl je i da državni i strateški cilj Kosova ostaje članstvo u NATO i Evropskoj uniji, kao i drugim međunarodnim organizacijama, te da zajednička zaštita vrednosti koje, prema njenim riječima, "ugrožavaju i napadaju Rusija i njeni sateliti u regionu“.

- Sve dok državna politika Srbije stalno dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova i redovno se upušta u institucionalnu agresiju na Kosovo, bit će nam potrebna podrška Albanije, ali i podrška naših euroatlantskih saveznika i partnera. Nije situacija na sjeveru zaoštrila dijalog Kosovo-Srbija, nego Srbija, koja uvijek zaoštrava situaciju u našem regionu kroz uzastopne napade na Kosovo. Ne smijemo dozvoliti da Putinov plan sprovede Vučić na Zapadnom Balkanu, kazala je Osmani.

Osmani je istakla da se dijalog sa Srbijom nastavlja, ali je dodala da je jedini način koji donosi dugoročni mir i stabilnost cijelom region međusobno priznanje i očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i ustavnog poretka Kosova.

Predsjednica Kosova se u Tirani sastala i sa premijerom Edijem Ramom, sastat će se i sa predsjednicom parlamenta Albanije Linditom Nikolom, a sutra slijedi drugi dan posjete. 

komentari (0)