Bizaran slučaj u Sloveniji: Živi čovjek proglašen mrtvim

Region 16.09.2022, 10:48
Bizaran slučaj u Sloveniji: Živi čovjek proglašen mrtvim
© AA

Opšta bolnica Celje u Sloveniji napravila je grešku i zamijenila identitet dvoje starijih pacijenata od kojih je jedan preživio, dok je drugi pacijent umro.

Prema pisanji N1, bolnica je preživjelog pacijenta proglasila mrtvim te obavijestila njegovu porodicu, koja je prije otkrivanja greška obavila sahranu.

Dvoje starijih pacijenata dovedeni su istim vozilom hitne pomoći iz istog Doma za stare osobe, a greška se dogodila zato što pacijenti nisu imali identifikacione narukvice.

Jedan od pacijenata je preminuo u bolnici, dok je pacijent koji je preživio proglašen mrtvim.

Do otkrivanja istine došlo je kada se preživjeli pacijent vratio u Dom.

Uprava bolnice je ponudila ostavku, a u slučaj se uključila i policija. 

“Obojica nepokretni, nije se radilo o kovidu, nije se radilo o bilo kakvom hitnom slučaju. Jedan pacijent je imao upalu pluća, drugi infekciju urinarnog trakta. Oni su dovedeni u isto vrijeme, očigledno je došlo do promjene identiteta u bolnici, bez provjere identiteta, a onda je liječenje obavljeno kako je i bilo. Bilo je šokantno slušati rodbinu, kako su htjeli doći u posjetu, ali nije bilo moguće. Još šokantnije je bilo čuti kako stvari mogu krenuti naopako u lancu događaja”, rekao je ministar zdravstva Bešič Loredan, koji je istakao da je ovo prvi ovakav slučaj u Sloveniji. 

Balkan News

komentari (0)