Cavusoglu: Mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu veoma su važni za Tursku

Region 31.08.2021, 09:53
Cavusoglu: Mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu veoma su važni za Tursku
© AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, jučer je stigao u Srbiju, a u intervju za srbijansku "Politiku" naglasio je da su mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu veoma važni za Tursku, a Srbija je jedna od ključnih zemalja po pitanju stabilnosti i mira u Jugoistočnoj Evropi.

Govoreći o odnosima Turske i Srbije, Cavusoglu je kazao da se odnosi dviju zemalja razvijaju veoma brzo na svim poljima.

- Naši odnosi sa Srbijom, za koju smo vezani kulturno i istorijski, razvijaju se veoma brzo na svim poljima. Svjedoci smo najboljeg perioda u pogledu odnosa dviju zemalja. Između našeg predsjednika i predsjednika Srbije, gospodina Vučića, postoji iskreno prijateljstvo. Povjerenje koje postoji među njima i njihovi vizionarski stavovi umnogome su doprinijeli dovođenju odnosa i prijateljstva dviju zemalja na ovaj nivo. Uprkos pandemiji, posjete na visokom nivou se nastavljaju. Povodom samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope i sastanka ministara vanjskih poslova, ove godine ugostili smo premijerku Brnabić i mog kolegu Selakovića. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Momirović u junu mjesecu posjetio je našu zemlju. U mjesecu julu naš ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj boravio je u posjeti Beogradu. U narednom periodu predsjednik Narodne skupštine Ivica Dačić posjetiće našu zemlju. Želja nam je da do kraja 2021. godine ugostimo predsjednika Vučića na trećoj sjednici Saveta za visoku saradnju. Moja posjeta se odnosi i na pripreme za tu sjednicu, kojoj pridajemo veliki značaj", podsjetio je Cavusoglu i dodao:

"Tokom moje posjete potpisali smo Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na razvoj saradnje između naših ministarstava. Sagledali smo odnose dviju zemalja iz svih uglova. Razmotrili dešavanja u regionu. Shodno tome sutra ću sa svojim dragim prijateljem Nikolom Selakovićem prisustvovati zvaničnom otvaranju Generalnog konzulata u Novom Pazaru. Turska će na taj način postati prva zemlja koje je otvorila svoj konzulat u Novom Pazaru. Vjerujem da će postojanje konzulata dati veliki doprinos razvoju naših odnosa putem jačanja kulturnih i međuljudskih veza. Mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu veoma su važni za Tursku. Srbija je jedna od ključnih zemalja po pitanju stabilnosti i mira u jugoistočnoj Evropi. Zadovoljni smo što vidimo da odlični odnosi sa Srbijom doprinose regionalnom miru i stabilnosti".

Ekonomske i trgovinske aktivnosti, kako je rekao, "predstavljaju pokretačku snagu naših odnosa".

- Sporazum o slobodnoj trgovini koji je ažuriran i stupio na snagu 2019. godine, dodatno je razvio trgovinu. Naša bilateralna trgovinska razmjena prošle godine je, uprkos pandemiji, dostigla 1,5 milijardi dolara. Izgleda da ćemo ostvariti razmjenu od dvije milijarde dolara, što nam je bio ovogodišnji cilj. Dostizanje vrijednosti od pet milijardi dolara je srednjeročni cilj koji su nam postavili naši predsjednici. Vrijednost ulaganja turskih privrednika koji posluju u oblastima tekstilne industrije, automobilske podindustrije, bankarstva, preduzetništva, turizma, maloprodaje i veleprodaje u Srbiji dostigla je približno 250 miliona dolara. Podsjetiću vas da je ova cifra prije samo 10 godina iznosila milion dolara. Danas naše kompanije zapošljavaju više hiljada ljudi i izvode veoma važne projekte. Turska kompanija Tašjapi gradi srpsku dionicu autoputa Beograd-Sarajevo, koju naši predsjednici nazivaju projekat mira. Radovi se uspješno nastavljaju. Na drugoj strani, ENKA, zajedno sa američkom kompanijom, gradi Moravski koridor. Danas, uz ostale projekte, naše kompanije za izvođenje radova realizuju 40 projekata čija je vrijednost 820 miliona dolara, rekao je Cavusoglu za "Politiku" i zaključio:

"Osim toga, naše kompanije ulažu i posluju u različitim dijelovima Srbije, uključujući Ćupriju, Kraljevo, Leskovac, Smederevo, Vladičin Han, Veliku Planu, Pirot, Staru Pazovu, Sremsku Mitrovicu. Značajnim ulaganjem zakoračili smo i u sektor zdravstva. Jedna naša kompanija odlučila je da svoju drugu veliku investiciju napravi u Vranju, zbog čega je predsjednik Vučić najavio da će generalnom direktoru ove kompanije uručiti orden. Halkbank je otvorila filijale širom Srbije. Ovakav uspjeh naših kompanija čini nas ponosnim i doprinosi produbljivanju saradnje na polju ekonomije. Izuzetno smo zadovoljni razvojem ekonomskih i trgovinskih odnosa naše dvije zemlje. Međutim, svjesni smo da se ta saradnja može podići na još veći nivo, budući da postoji pravna infrastruktura, volja, odlučnost i mogućnost na obje strane".

komentari (0)