Crna Gora se pridružila svim sankcijama Evropske unije protiv Rusije

Iz MVP-a su kazali da se individualne mjere EU-a, između ostalog, odnose i na predsjednika Rusije Vladimira Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kao i na članove Nacionalnog vijeća za sigurnost Ruske Federacije i članove ruske Dume.

Region 02.03.2022, 10:34
Crna Gora se pridružila svim sankcijama Evropske unije protiv Rusije
© AA

 Crna Gora se pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija, koje je Evropska unija (EU) usvojila protiv Rusije, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP). 

Iz tog Vladinog resora kazali su da to znači da će u Crnoj Gori iste mjere važiti u odnosu na Rusiju.

Iz MVP-a su naveli da su tim targetiranim mjerama pogođeni politički, ekonomski i lični interesi aktivnih učesnika u neprihvatljivom kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Navedenim odlukama, kako su rekli, Crna Gora nastavlja politiku stoprocentne usaglašenosti sa politikom EU.

- Još važnije, njima na djelu pokazujemo solidarnost sa Ukrajinom, kao i riješenost da, sa ostalim partnerima i širokim spektrom država međunarodne zajednice, doprinesemo ponovnom uspostavljanju mira u Evropi, kaže se u saopštenju.

Kako su istakli iz MVP-a, pored EU, bilateralne sankcije Rusiji uvele su i brojne druge zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Japana, Novog Zelanda, ali i tradicionalno neutralne Švajcarske.

Iz MVP-a su kazali da se individualne mjere EU-a, između ostalog, odnose i na predsjednika Rusije Vladimira Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kao i na članove Nacionalnog vijeća za sigurnost Ruske Federacije i članove ruske Dume.

Iz tog resora naveli su da ekonomske sankcije obuhvataju finansijski, energetski, saobraćajni, tehnološki i vizni sektor. Kako su rekli, finansijske sankcije usmjerene su na ključne državne kompanije, posebno u oblasti odbrane, kao i na oko 70 odsto ruskog bankarskog tržišta, sa ciljem da u potpunosti ograniče ruski pristup najvažnijim tržištima kapitala i značajno limitiraju finansijske prilive iz Rusije u EU-a.

Energetske sankcije odnose se na zabranu prodaje, kupovine, prenosa ili izvoza u Rusiju specifične robe i tehnologija namijenjenih prečišćavanju (rafinisanju) nafte i na pružanje povezanih usluga.

Iz ministarstva su naveli da se time onemogućuje sposobnost Rusije da unaprijedi svoje rafinerije nafte po novim standardima.

- Kada je u pitanju saobraćajni sektor, EU je uvela sankcije koje se odnose na robu i tehnologije u vazduhoplovnoj i svemirskoj industriji, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je takođe zabranjeno pružanje usluga osiguranja i reosiguranja, relevantnih usluga održavanja, kao i povezane tehničke i finansijske pomoći.

Zabranom prodaje aviona, rezervnih dijelova i opreme ruskim aviokompanijama (3/4 aviona u komercijalnoj floti Rusije konstruisano je u EU, SAD ili Kanadi), namjerava se značajno oslabiti jedan od ključnih sektora ruske ekonomije i ograničiti povezanost Rusije, pojasnili su iz MVP-a.

Kazali su i da je, u skladu sa mjerama Savjeta EU, Crna Gora pokrenula proceduru za donošenje odluke o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione.

Naveli da je EU uvela i dodatna ograničenja na izvoz robe i tehnologija za dvostruku namjenu, kao i određene robe u sektorima odbrane i bezbjednosti.

- Kada je u pitanju vizna politika, diplomate, drugi ruski zvaničnici i biznismeni više neće biti u mogućnosti da koriste odredbe koje se odnose na vizne olakšice, a koje omogućavaju privilegovani pristup u EU, a odluka neće pogađati 'obične' ruske građane, kaže se u saopštenju.

Iz MVP-a su kazali da je, istovremeno, na listu osoba prema kojima se sprovode restriktivne mjere zabrane ulaska na teritoriju, ali i tranzita preko zemalja EU, dodato je 336 članova Dume. Pomenute mjere podrazumijevaju zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa.

“Uspostavljene su dodatne mjere za sprečavanje ulaska na teritoriju EU ili tranzit za lica koja ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, njenu stabilnost i bezbjednost, ometaju rad međunarodnih organizacija, imaju bilo kakvu ulogu u aneksiji Krima, obavljaju transakcije sa Donbasom ili jednostavno podržavaju Rusiju materijalno i finansijski ili imaju koristi od nje“, kaže se u saopštenju.

Iz MVP-a su rekli da je odlučeno da se osobama povezanim sa tim akcijama zamrzavaju sva sredstva.

- Tim mjerama je obuhvaćeno još 98 novih osoba, među kojima su Putin, Lavrov, zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Dmitrij Medvedev, predsjednik ruske Vlade Mihail Mišustin, ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoltsev i više Putinovih savjetnika, kao i bjeloruskih vojnih lica, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva su kazali da su, takođe, donijete restriktivne mjere koje podrazumijevaju zabranu uvoza robe porijeklom iz oblasti Donjecka i Luganska u EU, kao i direktno i indirektno finansiranje, osiguranje i reosiguranje robe iz tih područja, ali i trgovinu akcijama ili hartijama od vrijednosti.

- Istovremeno, na postojeću odluku, dodaje se odredba zabrane kupovine, prodaje, direktnog ili indirektnog pružanja investicionih usluga hartijama od vrijednosti sa Rusijom i njenom Vladom, ruskom Centralnom bankom, kao i pravnim subjektima, licima ili entitetima koji rade po nalozima Vlade ili Centralne banke Rusije, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore su naglasili da mjera podrazumijeva zabranu učešće u bilo kojoj vrsti kreditnih/zajmovnih transakcija, piše AA. 

komentari (0)