Crnogorski premijer Abazović u posjeti Hrvatskoj: Crnu Goru vidimo u Evropskoj uniji

Hrvatski premijer Plenković ocijenio je posjetu crnogorskog kolege pokazateljem želje za unapređenjem odnosa između dvije države, za suradnjom u pitanjima koja su vezana uz jugoistok Europe te uz europske ambicije Crne Gore, kao i za suradnju u globalnim sigurnosnim, energetskim, infrastrukturnim i drugim pitanjima.

Region 12.07.2022, 14:16
Crnogorski premijer Abazović u posjeti Hrvatskoj: Crnu Goru vidimo u Evropskoj uniji
© AA

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na početku službene posjete Hrvatskoj sastao se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem s kojim je razgovarao o europskoj perspektivi Crne Gore te o otvorenim pitanjima između dvije države. 

Hrvatski premijer Plenković ocijenio je posjetu crnogorskog kolege pokazateljem želje za unapređenjem odnosa između dvije države, za suradnjom u pitanjima koja su vezana uz jugoistok Europe te uz europske ambicije Crne Gore, kao i za saradnju u globalnim sigurnosnim, energetskim, infrastrukturnim i drugim pitanjima, piše AA. 

- Naša je želja nastaviti rješavati brojna rezidualna pitanja iz vremena raspada bivše SFRJ, iz vremena agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku. Tih pitanja ostalo je više, od pitanja granice do rješavanja pitanja školskog broda 'Jadran' kojeg Hrvatska želi vratiti, do vraćanja spomen-ploče u Morinju, izjavio je Plenković.

Zahvalio je premijeru Abazoviću na uključenju Adrijana Vuksanovića, predsjednika Hrvatske građanske inicijative, kao ministra u novoj Vladi.

Plenković je podsjetio kako Crna Gora pregovara o članstvu u Europskoj uniji već desetak godina, kako je otvorila svih 35 poglavlja, dodavši kako Hrvatska Crnoj Gori pomaže u pregovorima vlastitim iskustvom.

- Crna Gora može ubrzati pristupnu dinamiku pristupanja EU-u, u čemu ćemo joj pomoći, rekao je Plenković.

Jadransko-jonski koridor i plinovod važan su projekt međusobne suradnje dviju zemalja, ocijenio je hrvatski premijer, posebno nakon napada Rusije na Ukrajinu.

- Hrvatska će nastaviti podržavati Crnu Goru i sve zemlje u susjedstvu u provedbi reformi na putu u članstvo u EU-u, istaknuo je Plenković.

Crnogorski premijer Dritan Abazović je poručio kako neriješena pitanja iz prošlosti između Crne Gore i Hrvatske neće usporiti razvoj odnosa, no kako ih je potrebno rješavati.

- Crnu Goru vidimo kao dio Evropske unije i neizmjerno smo zahvalni Hrvatskoj što je Evropsku uniju donijela na naše granice, rekao je Abazović i dodao: „Cilj je da stabilizujemo regiju, da šaljemo dobre poruke, dobre vibracije, da ne unosimo nemir, da u složenim vremenima koja postoje na istoku Evrope, a koja se reflektuju na nas nakon ruske agresije na Ukrajinu, ipak emitujemo stabilnost. Hrvatska svojim primjerom stoji kao veliki motivator Crne Gore da odradi domaće zadatke na putu evrointegracija.”

Abazović je ocijenio kako je pred obje države neizvjesna jesen po pitanju hrane i energetike te kako je saradnja važan oslonac.

- Crna Gora će učiniti sve da bude prva nova članica Evropske unije, poručio je Abazović.

Na pitanje novinara o pitanju statusa Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, Abazović je rekao kako njegova vlada nastoji zatvoriti pitanje odnosa s SPC-om koje je otvoreno prije deset godina.

- Kad se ova pitanja zatvore, jedino što će ostati je zajednički evropski put, rekao je crnogorski premijer te ocijenio kako će akt o statusu SPC-a u Crnoj Gori proći Ustavni sud.

Abazović je poručio kako destabilizacija ne ide u prilog europskom putu zemlje kojega podržava velika većina stanovništva te kako je to u interesu nekih drugih političkih aktera.

Plenković je ocijenio kako je pitanje odnosa sa SPC-om unutarnje političko pitanje Crne Gore te kako u Hrvatskoj ovo pitanje, riješeno prije 20 godina, nije imalo utjecaj na članstvo u EU-u.

Gospodarska razmjena između Hrvatske i Crne Gore se intenzivira i dosegla je iznos od 235 milijuna eura na godišnjoj razini, što je povećanje za 100 milijuna eura u proteklih nekoliko godina.

Riječ je prvom posjetu crnogorskog premijera Abazovića Hrvatskoj nakon dva i pol mjeseca od početka njegovog premijerskog mandata.

komentari (0)